Twierdzenie Kroneckera-Capelliego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Krasik200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 sty 2014, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Twierdzenie Kroneckera-Capelliego

Post autor: Krasik200 »

Czy moglby ktos sprawdzic poprawnosc liczenia, ew. powiedziec gdzie jest blad?

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} + x_{2} - x_{3} = 3 \\ 2 x_{1} - x_{2} + x_{3} = 0 \\ x_{2} + 3x_{3} = -6 \\ -3x_{1} + x_{3} = -5 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ rz\begin{bmatrix} 1&1&-1\\2&-1&1\\0&1&3\\-3&0&1\end{bmatrix}=1+rz\begin{bmatrix} -3&3\\1&3\\3&-2\end{bmatrix}=2+rz\begin{bmatrix} 12\\3\\-11\end{bmatrix}=3}\)

\(\displaystyle{ rz\begin{bmatrix} 1&1&-1&3\\2&-1&1&0\\0&1&3&-6\\-3&0&1&-5\end{bmatrix}=1+rz\begin{bmatrix} -3&3&-6\\1&-3&-6\\3&-2&4\end{bmatrix}=2+rz\begin{bmatrix} 12&-24\\-5&22\end{bmatrix}=4}\)

\(\displaystyle{ 3 \neq 4}\)

Brak rozwiazan ukladu rownan.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Twierdzenie Kroneckera-Capelliego

Post autor: leszczu450 »

Krasik200, jest ok. Mimo, że nie rozumiem Twojego sposobu liczenia. Niemniej jednak wynik jest poprawny.
ODPOWIEDZ