dowód z wyznacznikiem macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
raisa343
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 27 paź 2013, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 8 razy

dowód z wyznacznikiem macierzy

Post autor: raisa343 »

Udowodnij, że jeżeli w macierzy \(\displaystyle{ A}\) nad ciałem \(\displaystyle{ R}\) wszystkie elementy są równe \(\displaystyle{ 1\ lub\ -1}\) to dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) zachodzi \(\displaystyle{ |det A| \le (n-1)(n-1)!}\).

Próbowałam to udowodnić indukcyjnie stosując rozwinięcie Laplace'a i nierówność trójkąta, ale wtedy wychodzi nierówność \(\displaystyle{ |det A| \le n!}\). Nie mam innego pomysłu, co wykorzystać, proszę o pomysły lub wskazówki ;]
ODPOWIEDZ