Wyznaczyć macierz X z równania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć macierz X z równania

Post autor: Scruffy »

Wyznacz macierz \(\displaystyle{ x}\) z równania:
\(\displaystyle{ ( B \cdot A^{-1} \cdot X)^{-1}= \frac{1}{3} (A \cdot B)^{-1}}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ X^{-1}\cdot A \cdot B^{-1}= \frac{1}{3} B^{-1}\cdot A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X^{-1} \cdot B^{-1}=\frac{1}{3} B^{-1} \cdot A^{-1} \cdot A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}=\frac{1}{3} (B^{-1} \cdot A^{-1} \cdot A^{-1} \cdot B)}\)
\(\displaystyle{ X= 3 B^{-1} \cdot A \cdot A \cdot B}\)
Czy wykonałem to zadanie poprawnie ? Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, o 21:49 przez Scruffy, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczyć macierz X z równania

Post autor: a4karo »

Jak Ci się udało wyciągnąć macierz \(\displaystyle{ A}\) ze środka iloczynu?
Mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć macierz X z równania

Post autor: Scruffy »

a4karo pisze:Jak Ci się udało wyciągnąć macierz \(\displaystyle{ A}\) ze środka iloczynu?
Mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Czyli chodzi o to jeśli mam \(\displaystyle{ X \cdot A \cdot B = D}\), to na drugą stronę najpierw muszę przenieść \(\displaystyle{ B}\) tak ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczyć macierz X z równania

Post autor: a4karo »

Nie poprawia się postów, gdy po nich są jakies komentarza. Wymyśl dlaczego?

Nadal pozostaje pytanie: jak w trzeciej linijce udało Ci się wyłuskać \(\displaystyle{ A}\)?
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć macierz X z równania

Post autor: Scruffy »

a4karo pisze:Nie poprawia się postów, gdy po nich są jakies komentarza. Wymyśl dlaczego?

Nadal pozostaje pytanie: jak w trzeciej linijce udało Ci się wyłuskać \(\displaystyle{ A}\)?
Pomnożyłem razy \(\displaystyle{ A^{-1}}\). Domyślam się, że należało najpierw pomnożyć razy \(\displaystyle{ B}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczyć macierz X z równania

Post autor: a4karo »

Tak
ODPOWIEDZ