Równanie macierzowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie macierzowe.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie zadanie:
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1\\4&a\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a\\4\end{bmatrix}}\) jest niesprzeczne:
A: tylko gdy \(\displaystyle{ a=2}\)
B: tylko gdy \(\displaystyle{ a \neq 2}\)
C: gdy \(\displaystyle{ a \in R}\), tzn. zawsze istnieje rozwiązanie
D: żadna z tych odpowiedzi
Z tych macierzy dostaję układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y = a \\ 4x+ay = 4 \end{cases}}\)
Licząc Cramerem dochodzę do wniosku, że układ dla \(\displaystyle{ a = 2}\) jest nieoznaczony, dla \(\displaystyle{ a=-2}\) układ jest sprzeczny, dla \(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ -2; 2\right\}}\) jest oznaczony, czyli jest niesprzeczny dla \(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ -2\right\}}\). Czyli odpowiedź D - żadna z tych odpowiedzi. Czy mam rację? Proszę uprzejmie o odpowiedź i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ