Rozwiąż metodą Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż metodą Cramera

Post autor: Scruffy »

Stosując twierdzenie Cramera, rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+2y+2t-5u =8 \\ 2x+5y+5t-18u=9\\4x-y-t+8u=7 \end{cases}}\)

I niestety mam już na początku problem, bo zawsze stosowałem Cramera, jeśli miałem tyle samo równań co nie wiadomych. Jak było więcej niewiadomych niż równań to korzystałem z Kroneckera-Capellego.
Z góry dzięki za pomoc, co z tym zrobić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozwiąż metodą Cramera

Post autor: a4karo »

Policzenie rzędów macierzy pozwoli Ci na redukcję lewej strony do macierzy kwadratowej nieosobliwej, a prawa będzie zależał od parametru (ew. parametrów). Ten układ da się rozwiązać Cramerem.
ODPOWIEDZ