Wektory własne macierzy symetrycznej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jaranna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 28 lis 2011, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 65 razy

Wektory własne macierzy symetrycznej

Post autor: jaranna »

Mam macierz:
\(\displaystyle{ A= \frac{i}{3} \begin{bmatrix} 1&-2&1\\-2&1&1\\1&1&-2\end{bmatrix}}\)

Mam znaleźć jej wektory własne. Muszę robić jakiś błąd ale zupełnie nie potrafię go znaleźć i cały czas wychodzą mi błędne wartości własne. Robię w ten sposób:
\(\displaystyle{ A= \frac{i}{3} \begin{bmatrix} 1&-2&1\\-2&1&1\\1&1&-2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} \frac{i}{3}&\frac{-2i}{3}&\frac{i}{3}\\\frac{-2i}{3}&\frac{i}{3}&\frac{i}{3}\\\frac{i}{3}&\frac{i}{3}&\frac{-2i}{3}\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ A_{\lambda} = \begin{bmatrix} \frac{i}{3}-\lambda&\frac{-2i}{3}&\frac{i}{3}\\ \frac{-2i}{3}&\frac{i}{3}-\lambda&\frac{i}{3}\\ \frac{i}{3}&\frac{i}{3}&\frac{-2i}{3}-\lambda\end{bmatrix}}\)

Po przekształceniach \(\displaystyle{ C_{1}-C_{2}}\) a następnie \(\displaystyle{ W_{2}+W_{1}}}\) wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ A_{\lambda} = \begin{bmatrix} i-\frac{\lambda}{3}&\frac{-2i}{3}&\frac{i}{3}\\ 0&\frac{-i-\lambda}{3}&\frac{2i}{3}\\ 0&\frac{i}{3}&\frac{-2i-\lambda}{3}\end{bmatrix}}\)

Teraz rozwijając względem pierwszej kolumny wychodzą mi błędne wartości własne, bardzo proszę o podpowiedź
ODPOWIEDZ