Oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Bobi02 »

Witam.

Mam następujący problem, mianowicie miałem policzyć wyznaczniki dwóch macierzy 4x4, co zrobiłem i dostałem \(\displaystyle{ \det A = 2 \ \ \ \det B = 3}\).

Teraz pytają mnie o wyznacznik takiej macierzy \(\displaystyle{ A^4B^{-6}A^T(3B)}\)

to mam, że \(\displaystyle{ \det = (\det A)^4 \cdot \frac{1}{(\det B)^{-6}}\cdot \det A}\), ale nie wiem, czym jest to \(\displaystyle{ (3B)}\).

I drugie pytanie, gdybym np. chciał potęgować macierz \(\displaystyle{ B^{-6}}\), to najpierw ją odwracam, później potęguję, czy odwrotnie?
miodzio1988

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 3B}\) to macierz \(\displaystyle{ B}\) gdzie kazdy wyraz jest pomnozony przez \(\displaystyle{ 3}\)
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Bobi02 »

Jak ma się to do wyznacznika macierzy?

Już mam, \(\displaystyle{ 3^n \cdot \det B}\) i n jest stopniem macierzy
Marynarz94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Marynarz94 »

Tak, czyli w tej sytuacji n=4.
ODPOWIEDZ