Znajdź wartości parametru a

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: Vexen16 »

Witam mam takie zadanie jak w tytule.

Przykład:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}
4&a&5\\
2&1&2\\
3&1&3
\end{array}\right|}\)


Wyszło mi \(\displaystyle{ 12+10+6a-15-18-6a}\)

To jak mam wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\) skoro \(\displaystyle{ a}\) się "zredukuje"

Mógłby ktoś sprawdzić ? Bo coś schrzaniłem.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: chris_f »

Nic nie schrzaniłeś, ten wyznacznik zawsze będzie równy zero. Wystarczy zauważyć, że drugi i trzeci wiersz są proporcjonalne. Po prostu dla każdej wartości \(\displaystyle{ a}\) ten wyznacznik jest równy zeru.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: Vexen16 »

To zapisuję \(\displaystyle{ a=0}\) i tyle ?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: chris_f »

Nie, zapisujesz, że \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: yorgin »

Znajdź wartości parametru a
takie, że... ?
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: Vexen16 »

...Dla których znika wyznacznik
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: yorgin »

Aha.

No to jaki jest w końcu wyznacznik tej macierzy? Bo zerowy to raczej nie jest.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: Vexen16 »

Jakbym wiedział to bym nie pisał na forum
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: yorgin »

Chyba mi nie wmówisz, że masz problem z policzeniem wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\) ? W pierwszym poście coś wypisałeś, ale jest mały błąd.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: Vexen16 »

Internetu nie miałem, to gdzie błąd zrobiłem ? Bo nie mogę znaleźć
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ 1\cdot 2\cdot 4=?}\)
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Znajdź wartości parametru a

Post autor: Vexen16 »

Widzę ciekawe skąd 18 wziąłem.
ODPOWIEDZ