nie wiem co z tym układem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

nie wiem co z tym układem

Post autor: tukanik »

Cześć
Mamy układ.
Robię macierz rozszerzoną i Gaussuję, w dwóch ostatnich wierszach mam wszystkie kolumny wyzerowane, z wyjątkiem dwóch- kolumny wyrazów wolnych i tej stojącej obok wyrazów wolnych. I jest taki problem, że próbowałem już wiele razy i cały czas to samo, a mianowicie wychodzi mi, że w przedostatniej kolumnie w dwóch ostatnich wierszach wychodzą różne wartości- różne również wychodzą odpowiedni w wyrazach wolnych i nie są proporcjonalne, a wg książki układ jest oznaczony,
Chodzi o to:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+3y+z -2s -t=6\\4x+7y+2z -5s+ 1t=17\\6x+5y+3z -2s -9t=1 \\ 2x+6y+z -5s -10t=12\end{array}}\)
tomkoder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 8 gru 2013, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 19 razy

nie wiem co z tym układem

Post autor: tomkoder »

Mi też nie chce wyjść żeby był oznaczony.

Może jest błąd w odpowiedziach?
ODPOWIEDZ