\(\displaystyle{ P}\) jest macierzą przejścia od pewnej bazy \(\displaystyle{ B_{1}}\) do danej bazy \(\displaystyle{ B_{2}=(v_{1},v_{2},v_{3}),}\)
\(\displaystyle{ P=\left[\begin{array}{ccc}0&-1&0\\2&0&-1\\1&0&-1\end{array}\right]}\)
Wyznacz wektory bazy \(\displaystyle{ B_{1}}\)
Jak się do tego zabrać?
Macierz przejścia.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 133 razy
- Pomógł: 1 raz
Macierz przejścia.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, o 09:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 6 sty 2014, o 13:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Macierz przejścia.
Macierzą przejścia od bazy B1 do bazy B2 nazywamy macierz P= [pij], której kolejnymi kolumnami są współrzędne kolejnych wektorów bazy B2 w bazie B1.Czyli wystarczy , ze zapiszesz wektory z B2 jako kombinacje wektorów z B1. np:.
\(\displaystyle{ v _{1} =0u _{1} +2u _{2} +1 u_{3}}\)
gdzie \(\displaystyle{ B_{1}=(u_{1},u_{2},u_{3})}\)
Dostaniesz układ trzech równań z których wyliczysz poszczególne wektory B1 zalezne od wektrów z B2.Wektory z B2 są dane więc nie ma problemu.
\(\displaystyle{ v _{1} =0u _{1} +2u _{2} +1 u_{3}}\)
gdzie \(\displaystyle{ B_{1}=(u_{1},u_{2},u_{3})}\)
Dostaniesz układ trzech równań z których wyliczysz poszczególne wektory B1 zalezne od wektrów z B2.Wektory z B2 są dane więc nie ma problemu.