z wartości własnych i wektorów wyznaczyć macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
paulinho92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 sty 2014, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

z wartości własnych i wektorów wyznaczyć macierz

Post autor: paulinho92 »

Z podanych wartości własnych oraz wektorów stworzyć(wyznaczyć) macierz
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c}
1 & -2 \\
\hline
\ 1 & 1 \\
1 & 2 \\
\end{tabular}}\)
A=?

Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

z wartości własnych i wektorów wyznaczyć macierz

Post autor: lukasz1804 »

Z definicji wektora własnego mamy
\(\displaystyle{ A\left[\begin{array}{cc} 1 \\ 1 \end{array}\right]=1\cdot\left[\begin{array}{cc} 1 \\ 1 \end{array}\right]}\)
oraz
\(\displaystyle{ A\left[\begin{array}{cc} 1 \\ 2 \end{array}\right]=(-2)\cdot\left[\begin{array}{cc} 1 \\ 2 \end{array}\right]}\).
Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ A}\) musi być macierzą kwadratową stopnia \(\displaystyle{ 2}\), zatem \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc} a & b \\ c & d \end{array}\right]}\) dla pewnych \(\displaystyle{ a,b,c,d\in\RR}\).
Przy powyższych oznaczeniach mamy
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=1 \\ c+d=1 \\ a+2b=-2 \\ c+2d=-4 \end{cases}}\).
Wystarczy rozwiązać otrzymany układ równań.
ODPOWIEDZ