Zrozumieć bazę
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zrozumieć bazę
Już długi czas zastanawiam się nad pewną kwestią dotyczącą pojęcia bazy.
Nie rozumiem do końca tego, czym jest baza. Bardzo proszę o pomoc i weryfikację moich przemyśleń.
Główne pytanie brzmi - czy baza danej przestrzeni musi składać się z tylu wektorów ile wynosi wymiar tej podprzestrzeni?
Jedna z definicji podanych na wykładzie brzmi:
Liczbę wektorów w danej bazie niezerowej podprzestrzeni wektorowej U nazywamy jej wymiarem i oznaczamy dim U.
W książce Rutkowskiego czytam:
,,Liczbę wektorów tworzących dowolną bazę przestrzeni V nazywamy wymiarem przestrzeni V."
Natomiast rozwiązując zadania na algebrze, w których szukaliśmy wektorów tworzących bazę danej podprzestrzeni czasami było tak, że braliśmy np. dwa wektory tworzące bazę przestrzeni trójwymiarowej.
Nie rozumiem do końca tego, czym jest baza. Bardzo proszę o pomoc i weryfikację moich przemyśleń.
Główne pytanie brzmi - czy baza danej przestrzeni musi składać się z tylu wektorów ile wynosi wymiar tej podprzestrzeni?
Jedna z definicji podanych na wykładzie brzmi:
Liczbę wektorów w danej bazie niezerowej podprzestrzeni wektorowej U nazywamy jej wymiarem i oznaczamy dim U.
W książce Rutkowskiego czytam:
,,Liczbę wektorów tworzących dowolną bazę przestrzeni V nazywamy wymiarem przestrzeni V."
Natomiast rozwiązując zadania na algebrze, w których szukaliśmy wektorów tworzących bazę danej podprzestrzeni czasami było tak, że braliśmy np. dwa wektory tworzące bazę przestrzeni trójwymiarowej.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Zrozumieć bazę
Przestrzeni. Tak, bo z definicji wymiar przestrzeni, to liczba wektorów tworzących bazę tej przestrzeni.Poszukujaca pisze: Główne pytanie brzmi - czy baza danej przestrzeni musi składać się z tylu wektorów ile wynosi wymiar tej podprzestrzeni?
Jak sama napisałaś, bazę podprzestrzeni. Biorąc dwa z trzech wektorów bazowych w przestrzeni trójwymiarowej, otrzymamy bazę dwuwymiarowej podprzestrzeni tej przestrzeni. Rozróżniaj pojęcia przestrzeni i podprzestrzeni.Natomiast rozwiązując zadania na algebrze, w których szukaliśmy wektorów tworzących bazę danej podprzestrzeni czasami było tak, że braliśmy np. dwa wektory tworzące bazę przestrzeni trójwymiarowej.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zrozumieć bazę
Baza to taki zbiór wektorków przestrzeni, że każdy wektor w tej przestrzeni daje się zapisać w sposób jednoznaczny jako kombinacja liniowa wektorów z bazy.
Wymiar przestrzeni to liczność bazy. Ponieważ wszystkie bazy są równoliczne, to nie ma znaczenia, jaką bazę weźmiemy.
Wymiar przestrzeni to liczność bazy. Ponieważ wszystkie bazy są równoliczne, to nie ma znaczenia, jaką bazę weźmiemy.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zrozumieć bazę
W takim razie moje złe rozumienie wynikało z braku rozróżnienia przestrzeni i podprzestrzeni.
Liczba wektorów tworzących bazę podprzestrzeni jest niewiększa niż wymiar przestrzeni, do której należy podprzestrzeń.
Tak?
Co to znaczy, że bazy są równoliczne?
Liczba wektorów tworzących bazę podprzestrzeni jest niewiększa niż wymiar przestrzeni, do której należy podprzestrzeń.
Tak?
Co to znaczy, że bazy są równoliczne?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Zrozumieć bazę
Tak, dokładnie.Poszukujaca pisze:Liczba wektorów tworzących bazę podprzestrzeni jest niewiększa niż wymiar przestrzeni, do której należy podprzestrzeń.
Tak?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zrozumieć bazę
Dziękuję za wszelkie objaśnienia!
Skoro już bardziej rozumiem, czym je baza, pora zrozumieć od A do Z jakieś zadanie dotyczące baz.
Jak wyznaczyć bazę podprzestrzeni wektorowej:
\(\displaystyle{ L(v_{1},v_{2},v_{3},v_{4})}\)
jeżeli:
\(\displaystyle{ v_{1}=(-1,1,0,1), v_{2}=(-2,3,1,2), v_{3}=(1,2,1,2), v_{4}=(-2,7,1,5)}\)
Mam po prostu sprawdzić, które z tych czterech wektorów są liniowo niezależne?
Skoro już bardziej rozumiem, czym je baza, pora zrozumieć od A do Z jakieś zadanie dotyczące baz.
Jak wyznaczyć bazę podprzestrzeni wektorowej:
\(\displaystyle{ L(v_{1},v_{2},v_{3},v_{4})}\)
jeżeli:
\(\displaystyle{ v_{1}=(-1,1,0,1), v_{2}=(-2,3,1,2), v_{3}=(1,2,1,2), v_{4}=(-2,7,1,5)}\)
Mam po prostu sprawdzić, które z tych czterech wektorów są liniowo niezależne?