wektory własnie i wartości odzworowania liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dzoannam89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy

wektory własnie i wartości odzworowania liniowego

Post autor: dzoannam89 »

Mam za zadanie znaleźć wektory własne i wartości własne odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ f_0}\) dla( to znaczy wartości i wektory własne macierzy odpowiadającej \(\displaystyle{ f_0}\) w bazie standardowej):
a)rzutowania prostopadłego \(\displaystyle{ R^2}\) na prostą \(\displaystyle{ x+2y=3}\)
b)rzutowania prostopadłego \(\displaystyle{ R^3}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ x+2y-z=3}\)
c)translacji płaszczyzny \(\displaystyle{ R^2}\)o wektor \(\displaystyle{ a}\)
d)symetrii \(\displaystyle{ R^2}\) o osi symetrii \(\displaystyle{ x-y=3}\)
e)obrotu dookoła początku układu współrzędnych o kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{3}}\)

Analizując te przykłady napisz czym charakteryzują się wartości własne:
a)rzutowania
b)translacji
c)symetrii
d)obrotu?
Proszę o pomoc bo nie wiem o co chodzi:(
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, o 15:28 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ