Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ 2Y \cdot \begin{bmatrix} 3&0&1\\0&4&0\\1&0&2\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}+ Y\cdot \begin{bmatrix} 2&0&2\\0&4&0\\2&0&0\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ 2Y \cdot \begin{bmatrix} 3&0&1\\0&4&0\\1&0&2\end{bmatrix}-Y\cdot \begin{bmatrix} 2&0&2\\0&4&0\\2&0&0\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Y\left\{ \begin{bmatrix} 6&0&2\\0&8&0\\2&0&4\end{bmatrix}-\begin{bmatrix} 2&0&2\\0&4&0\\2&0&0\end{bmatrix} \right\}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Y \cdot \begin{bmatrix} 4&0&0\\0&4&0\\0&0&4\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Y=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix} 4&0&0\\0&4&0\\0&0&4\end{bmatrix} ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ Y\left\{ \begin{bmatrix} 6&0&2\\0&8&0\\2&0&4\end{bmatrix}-\begin{bmatrix} 2&0&2\\0&4&0\\2&0&0\end{bmatrix} \right\}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Y \cdot \begin{bmatrix} 4&0&0\\0&4&0\\0&0&4\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Y=\begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix} 4&0&0\\0&4&0\\0&0&4\end{bmatrix} ^{-1}}\)