Cześć,
Mamy taki wzór:
\(\displaystyle{ (AB)^{-1} = B^{-1}A^{-1}}\)
gdzie A, B to macierze.
Z czego ten wzór wynika?
Ma to na pewno związek z nieprzemiennością mnożenia macierzy, ale pamiętam, że przy komutatorach też tak było.
pytanie odnośnie przemienności
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 208 razy
- Pomógł: 1 raz
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
pytanie odnośnie przemienności
Bierze się to z ogólnych własności działań w grupie.
\(\displaystyle{ AB(B^{-1}A^{-1})=I \Rightarrow (AB)^{-1}=B^{-1}A^{-1}}\).
\(\displaystyle{ AB(B^{-1}A^{-1})=I \Rightarrow (AB)^{-1}=B^{-1}A^{-1}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 208 razy
- Pomógł: 1 raz