zerowy wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
zerowy wyznacznik macierzy
Niech \(\displaystyle{ D:R^{2}\rightarrow R^{4}, E: R^{4}\rightarrow R^{2}}\) będą odwzorowaniami liniowymi. Udowodnić, że macierze odwzorowania \(\displaystyle{ D \circ E}\) ma zerowy wyznacznik. Podać przykład, że \(\displaystyle{ E \circ D}\) nie musi mieć zerowego wyznacznika.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
zerowy wyznacznik macierzy
Załóżmy, że \(\displaystyle{ D\circ E}\) ma niezerowy wyznacznik. Wtedy jest to izomorfizm, a więc \(\displaystyle{ \ldots}\) jest monomorfizmem, a \(\displaystyle{ \ldots}\) jest epimorfizmem. Szukaj sprzeczności.
Przykład - wymyślaj.
Przykład - wymyślaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
zerowy wyznacznik macierzy
jakiś prostszy sposób? nie biorąc pod uwagę homomorfizmów? mam z nimi mały kłopot. ;/
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
zerowy wyznacznik macierzy
To jest najprostszy sposób, jaki mi przychodzi do głowy.
Ale ok, spróbujmy inaczej.
Niech \(\displaystyle{ \det (DC)\neq 0}\). Wtedy układ równań \(\displaystyle{ DCx=y}\) jest Cramera, co więcej \(\displaystyle{ x=(DC)^{-1}y}\), a więc \(\displaystyle{ DC}\) jest bijekcją. Stąd \(\displaystyle{ \ldots}\) jest iniekcją, a \(\displaystyle{ \ldots}\) jest surjekcją. Czy \(\displaystyle{ \ldots}\) może być iniekcją? Czy \(\displaystyle{ \ldots}\) może być surjekcją? Nie, bo \(\displaystyle{ \ldots}\)
Kropki do uzupełnienia.
Ale ok, spróbujmy inaczej.
Niech \(\displaystyle{ \det (DC)\neq 0}\). Wtedy układ równań \(\displaystyle{ DCx=y}\) jest Cramera, co więcej \(\displaystyle{ x=(DC)^{-1}y}\), a więc \(\displaystyle{ DC}\) jest bijekcją. Stąd \(\displaystyle{ \ldots}\) jest iniekcją, a \(\displaystyle{ \ldots}\) jest surjekcją. Czy \(\displaystyle{ \ldots}\) może być iniekcją? Czy \(\displaystyle{ \ldots}\) może być surjekcją? Nie, bo \(\displaystyle{ \ldots}\)
Kropki do uzupełnienia.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
zerowy wyznacznik macierzy
Nie widzę w tym nic zabawnego. Bez algebry padniesz szybko, więc równie szybko powinnaś coś z brakami zrobić.
W miejsca kropek należy wpisać jedną z macierzy \(\displaystyle{ C}\) oraz \(\displaystyle{ D}\) i uzasadnienie. Wszystko to jest elementarzem zarówno z algebry, jak i z teorii mnogości.
W miejsca kropek należy wpisać jedną z macierzy \(\displaystyle{ C}\) oraz \(\displaystyle{ D}\) i uzasadnienie. Wszystko to jest elementarzem zarówno z algebry, jak i z teorii mnogości.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 gru 2013, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
zerowy wyznacznik macierzy
na elementach nic podobnego nie było. wiem, że muszę to nadrobić ale jak wiadomo sesja się zbliża więc muszę skupić się na innych przedmiotach. dzięki wielkie za pomoc.