Korzystając z metody eliminacji Gausa rozwiązać podane układy równań:
a)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+2z=-1\\
2x-y+2z=-4\\
4x+y+4z=-2
\end{cases}}\)
b)
\(\displaystyle{ \begin{cases}
3x-2y-5z+t=3\\
2x-3y+z+5t=-3\\
x+2y-4t=-3\\
x-y-4z+9t=22
\end{cases}}\)
Z góry dziękuję za pomoc ;>
Metoda eliminacji Gausa
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 23:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bla
- Podziękował: 1 raz
Metoda eliminacji Gausa
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, o 12:22 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 6 sty 2014, o 13:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Metoda eliminacji Gausa
Zapisz układy w postaci macierzowej (macierz uzupełniona). Metodą eliminacji Gaussa sprowadz macierz do postaci schodkowej.
a)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&2&-1\\2&-1&2&-4\\4&1&4&-2\end{array}\right]}\)
Ostatnia kolumna to wyrazy wolne.Po doprowadzeniu macierzy do postaci schodkowej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&2& |-1\\0&3&2&|+2\\0&0&-2&|+4\end{array}\right]}\)
Z takie postaci postaci macierzy wnioskujemy :
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -2z=4\\3y+2z=2\\x+y+2z=-1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=-2\\3y+2(-2)=2\\x+y+2(-2)=-1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=-2\\y=2\\x=1 \end{array}}\)
Przykład b pozostawiam Tobie.
a)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&2&-1\\2&-1&2&-4\\4&1&4&-2\end{array}\right]}\)
Ostatnia kolumna to wyrazy wolne.Po doprowadzeniu macierzy do postaci schodkowej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&2& |-1\\0&3&2&|+2\\0&0&-2&|+4\end{array}\right]}\)
Z takie postaci postaci macierzy wnioskujemy :
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -2z=4\\3y+2z=2\\x+y+2z=-1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=-2\\3y+2(-2)=2\\x+y+2(-2)=-1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} z=-2\\y=2\\x=1 \end{array}}\)
Przykład b pozostawiam Tobie.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, o 12:54 przez Rudis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 23:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bla
- Podziękował: 1 raz