Wymiar przestrzeni liniowej rozpiętej przez układ wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kunegunda11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 sty 2014, o 01:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Wymiar przestrzeni liniowej rozpiętej przez układ wektorów

Post autor: Kunegunda11 »

Za pomocą minorów znajdź wymiar przestrzeni liniowej rozpiętej przez układ wektorów:
\(\displaystyle{ a_{1} = (1,2,3,4) , a_{2} = (2,3,4,5) , a_{3} = (3,4,5,6) , a_{4} = (4,5,6,7)}\) .
Napisz dowolną bazę tej przestrzeni.

W ogóle nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2014, o 11:36 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Wymiar przestrzeni liniowej rozpiętej przez układ wektorów

Post autor: Vardamir »

Stwórz z nich macierz, a następnie poszukaj największego niezerowego minora.

353202.htm
ODPOWIEDZ