macierz odwrotna oraz wzór cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
milalp23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 sty 2014, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

macierz odwrotna oraz wzór cramera

Post autor: milalp23 »

Witam,
Czy ktoś może mi pomóc przy tym zadaniu:

Dana jest macierz wejściowa (input matrix) A i wektor końcowego popytu d:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}0,05&0,25&0,34\\0,33&0,10&0,12\\0,19&0,38&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ d=\left[\begin{array}{ccc}1100\\200\\900\end{array}\right]}\)

· Wyjaśnij ekonomiczne znaczenie liczb 0,33, 0, 200,
· Wyjaśnij ekonomiczne znaczenie sumy liczb w drugiej kolumnie macierzy,
· Zapisz wejściowo – wyjściowe równanie macierzowe dla tego modelu,
· Rozwiąż powyższe równanie dwoma sposobami, obliczając macierz odwrotną oraz
stosując wzory Cramera.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2014, o 20:37 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ