liniowa niezależność wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
liniowa niezależność wektorów
Korzystając z definicji wykaż liniową niezależność wektorów. Trochę już mam, ale nie wiem co dalej bo jak w przykładzie a) podstawię to wychodzi \(\displaystyle{ 0 = 0}\)
a)
\(\displaystyle{ v_1 = \left[ 1,2,-1\right], v_2 = \left[ -1,2,1\right]
\\
\alpha_1 \left[ 1,2,-1\right]+ \alpha_2 \left[ -1,2,1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\left[ \alpha_1, 2 \alpha_1, -\alpha_1\right] + \left[ - \alpha_2, 2 \alpha_2, \alpha_2\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\begin{cases} \alpha_1 - \alpha_2 = 0 \rightarrow \alpha_1 = \alpha_2 \\ 2\alpha_1 + 2 \alpha_2 = 0 \\ - \alpha_1 + \alpha_2 = 0 \rightarrow \alpha_1 = \alpha_2 \end{cases} \right\}}\)
b)
\(\displaystyle{ v_1 = \left[ 1,2,-1\right],v_2 = \left[ -1,2,1\right], v_3 = \left[ -1,2,-1\right]
\\
\alpha_1 \left[ 1,2,-1\right] + \alpha_2 \left[ -1,2,1\right] + \alpha_3 \left[ -1,2,-1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\left[ \alpha_1, 2 \alpha_1, -\alpha1\right] + \left[- \alpha_2, 2 \alpha_2, \alpha_2 \right] + \left[ - \alpha_3, 2 \alpha_3, -\alpha3\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\begin{cases} \alpha_1 - \alpha_2 - \alpha_3 = 0 \\ 2 \alpha_1 + 2 \alpha_2 + 2 \alpha_3 = 0 \\ -\alpha_1 + \alpha_2 - \alpha_3 = 0\end{cases}}\)
a)
\(\displaystyle{ v_1 = \left[ 1,2,-1\right], v_2 = \left[ -1,2,1\right]
\\
\alpha_1 \left[ 1,2,-1\right]+ \alpha_2 \left[ -1,2,1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\left[ \alpha_1, 2 \alpha_1, -\alpha_1\right] + \left[ - \alpha_2, 2 \alpha_2, \alpha_2\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\begin{cases} \alpha_1 - \alpha_2 = 0 \rightarrow \alpha_1 = \alpha_2 \\ 2\alpha_1 + 2 \alpha_2 = 0 \\ - \alpha_1 + \alpha_2 = 0 \rightarrow \alpha_1 = \alpha_2 \end{cases} \right\}}\)
b)
\(\displaystyle{ v_1 = \left[ 1,2,-1\right],v_2 = \left[ -1,2,1\right], v_3 = \left[ -1,2,-1\right]
\\
\alpha_1 \left[ 1,2,-1\right] + \alpha_2 \left[ -1,2,1\right] + \alpha_3 \left[ -1,2,-1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\left[ \alpha_1, 2 \alpha_1, -\alpha1\right] + \left[- \alpha_2, 2 \alpha_2, \alpha_2 \right] + \left[ - \alpha_3, 2 \alpha_3, -\alpha3\right] = \left[ 0,0,0\right]
\\
\begin{cases} \alpha_1 - \alpha_2 - \alpha_3 = 0 \\ 2 \alpha_1 + 2 \alpha_2 + 2 \alpha_3 = 0 \\ -\alpha_1 + \alpha_2 - \alpha_3 = 0\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2014, o 22:45 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Indeks dolny - _{}, pisanie przecinków nie boli i poprawia czytelność, nowa linikja to \\, enter tworzy akapit - te uwagi tyczą się to wszystkich Twoich postów w tym temacie.
Powód: Indeks dolny - _{}, pisanie przecinków nie boli i poprawia czytelność, nowa linikja to \\, enter tworzy akapit - te uwagi tyczą się to wszystkich Twoich postów w tym temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
liniowa niezależność wektorów
drugie równanie a a) masz źle napisane
w b) rozwiąż ten układ równań i zobacz, co wyjdzie (wsk. drugie równanie możesz podzielić przez 2)
w b) rozwiąż ten układ równań i zobacz, co wyjdzie (wsk. drugie równanie możesz podzielić przez 2)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
liniowa niezależność wektorów
\(\displaystyle{ a) v1 = \left[ 1,2,-1\right] v2 = \left[ -1,2,1\right]
\alpha1 \left[ 1,2,-1\right]+ \alpha2 \left[ -1,2,1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\left[ \alpha1, 2 \alpha1, -\alpha1\right] + \left[ - \alpha2, 2 \alpha2, \alpha2\right] = \left[ 0,0,0\right]
\begin{cases} \alpha1 - \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha1 = \alpha2 \\ 2\alpha1 + 2 \alpha2 = 0 \\ - \alpha1 + \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha1 = \alpha2 \end{cases} \right\}
poprawiłam tylko teraz w drugim równaniu wychodzi, że \alpha1 = - \alpha2
b) v1 = \left[ 1,2,-1\right]v2 = \left[ -1,2,1\right] v3 = \left[ -1,2,-1\right]
\alpha1 \left[ 1,2,-1\right] + \alpha2 \left[ -1,2,1\right] + \alpha3 \left[ -1,2,-1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\left[ \alpha1, 2 \alpha1, -\alpha1\right] + \left[- \alpha2, 2 \alpha2, \alpha2 \right] + \left[ - \alpha3, 2 \alpha3, -\alpha3\right] = \left[ 0,0,0\right]
\begin{cases} \alpha1 - \alpha2 - \alpha 3 = 0 \\ 2 \alpha1 + 2 \alpha2 + 2 \alpha3 = 0 | : 2 \\ -\alpha1 + \alpha2 - \alpha3 = 0\end{cases}
\begin{cases} \alpha1 - \alpha2 - \alpha 3 = 0 \\ \alpha1 + \alpha2 + \alpha3 = 0 \\ -\alpha1 + \alpha2 - \alpha3 = 0 \rightarrow \alpha2 = \alpha 1 + \alpha 3\end{cases}
\alpha 1 - \alpha 2 - \alpha 3 = 0
\alpha 1 - ( \alpha 1 + \alpha 3 ) - \alpha 3 = 0
- 2 \alpha 3 = 0 | : 2
\alpha 3 = 0
\alpha 1 - \alpha 2 - \alpha 3 = 0
- \alpha 1 - ( \alpha 1 + 0 ) - 0 = 0
- \alpha 1 - \alpha 1 = 0
- 2\alpha 1 = 0 | : 2
\alpha 1 = 0
\alpha 1 - \alpha 2 - \alpha 3 = 0
0 - \alpha 2 - 0 = 0
- \alpha 2 = 0
\alpha 2 = 0
\begin{cases} \alpha 1 = 0 \\ \alpha 2 = 0 \\ \alpha 3 = 0 \end{cases}}\)
\alpha1 \left[ 1,2,-1\right]+ \alpha2 \left[ -1,2,1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\left[ \alpha1, 2 \alpha1, -\alpha1\right] + \left[ - \alpha2, 2 \alpha2, \alpha2\right] = \left[ 0,0,0\right]
\begin{cases} \alpha1 - \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha1 = \alpha2 \\ 2\alpha1 + 2 \alpha2 = 0 \\ - \alpha1 + \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha1 = \alpha2 \end{cases} \right\}
poprawiłam tylko teraz w drugim równaniu wychodzi, że \alpha1 = - \alpha2
b) v1 = \left[ 1,2,-1\right]v2 = \left[ -1,2,1\right] v3 = \left[ -1,2,-1\right]
\alpha1 \left[ 1,2,-1\right] + \alpha2 \left[ -1,2,1\right] + \alpha3 \left[ -1,2,-1\right] = \left[ 0,0,0\right]
\left[ \alpha1, 2 \alpha1, -\alpha1\right] + \left[- \alpha2, 2 \alpha2, \alpha2 \right] + \left[ - \alpha3, 2 \alpha3, -\alpha3\right] = \left[ 0,0,0\right]
\begin{cases} \alpha1 - \alpha2 - \alpha 3 = 0 \\ 2 \alpha1 + 2 \alpha2 + 2 \alpha3 = 0 | : 2 \\ -\alpha1 + \alpha2 - \alpha3 = 0\end{cases}
\begin{cases} \alpha1 - \alpha2 - \alpha 3 = 0 \\ \alpha1 + \alpha2 + \alpha3 = 0 \\ -\alpha1 + \alpha2 - \alpha3 = 0 \rightarrow \alpha2 = \alpha 1 + \alpha 3\end{cases}
\alpha 1 - \alpha 2 - \alpha 3 = 0
\alpha 1 - ( \alpha 1 + \alpha 3 ) - \alpha 3 = 0
- 2 \alpha 3 = 0 | : 2
\alpha 3 = 0
\alpha 1 - \alpha 2 - \alpha 3 = 0
- \alpha 1 - ( \alpha 1 + 0 ) - 0 = 0
- \alpha 1 - \alpha 1 = 0
- 2\alpha 1 = 0 | : 2
\alpha 1 = 0
\alpha 1 - \alpha 2 - \alpha 3 = 0
0 - \alpha 2 - 0 = 0
- \alpha 2 = 0
\alpha 2 = 0
\begin{cases} \alpha 1 = 0 \\ \alpha 2 = 0 \\ \alpha 3 = 0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
liniowa niezależność wektorów
\(\displaystyle{ b) niezależny
a) wychodzi mi, że \alpha 1 = \alpha 2
\alpha 1 = - \alpha 2}\)
a) wychodzi mi, że \alpha 1 = \alpha 2
\alpha 1 = - \alpha 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
liniowa niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha1 - \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha1 = \alpha2 \\ 2\alpha1 + 2 \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha 1 = - \alpha 2 \\ - \alpha1 + \alpha2 = 0 \rightarrow \alpha1 = \alpha2 \end{cases} \right\}
więc chyba nie można tak zwyczajnie zrobić
\begin{cases} \alpha 1 = \alpha 2 \\ \alpha 1 = - \alpha 2\end{cases}
bo tam byłyby 3 równania
\begin{cases} \alpha 1 = \alpha 2 \\ \alpha 1 = - \alpha 2\ \\ \alpha 1 = \alpha 2 \end{cases}}\)
więc chyba nie można tak zwyczajnie zrobić
\begin{cases} \alpha 1 = \alpha 2 \\ \alpha 1 = - \alpha 2\end{cases}
bo tam byłyby 3 równania
\begin{cases} \alpha 1 = \alpha 2 \\ \alpha 1 = - \alpha 2\ \\ \alpha 1 = \alpha 2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
liniowa niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha 1 = \alpha 2 \\ \alpha 1 = - \alpha 2\ \\ \end{cases}
2 \alpha 1 = 0 | : 2
\alpha 1 = 0
skoro \alpha 1 = \alpha 2
to \alpha 2 = 0
\begin{cases} \alpha 1 = 0 \\ \alpha 2 = 0 \end{cases}
są to wektory liniowo niezależne}\)
2 \alpha 1 = 0 | : 2
\alpha 1 = 0
skoro \alpha 1 = \alpha 2
to \alpha 2 = 0
\begin{cases} \alpha 1 = 0 \\ \alpha 2 = 0 \end{cases}
są to wektory liniowo niezależne}\)