Mam 2 zadania które już w dużej mierze zrobiłem ale chcialbym się upewnić czy poprawnie i prosic o pomoc przy dokończeniu ich.
1. Podać bazę i wymiar zbioru \(\displaystyle{ V = \{( x_{1},x_{2},x_{3}) \in \RR ^{3} : 3x_{1}-4x_{2} = 2 x_{3} \}}\)
Przeniosłem ten jeden wyraz na jedną stronę i dostałem \(\displaystyle{ 3x_{1}-4x_{2} -2 x_{3}=0}\) wyznaczyłem \(\displaystyle{ x_{1} = \frac{4}{3}x_{2}+ \frac{2}{3} x_{3}}\) stąd dostałem 2 wektory:
\(\displaystyle{ (\frac{4}{3},1,0), (\frac{2}{3},0,1)}\). Sprawidzłem i wyszło mi że są one liniowo nieżalezne i generują całe \(\displaystyle{ V}\). Czy w takim razie \(\displaystyle{ \mbox{dim}\ V = 2}\) ?
2. Wyznaczyć macierz przejścia od bazy \(\displaystyle{ (1,1), (3,1)}\) do bazy \(\displaystyle{ (3,1),(-1,2}\)) w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR ^{2}}\). Wyznaczyć rozkład wektora \(\displaystyle{ (1,-1)}\) w obu bazach. Sprawdzić wzór \(\displaystyle{ v_{Bs} = P v _{Bn}}\).
Macierz wyznaczyłem wyszła mi : \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&3,5\\1&-1,5\end{array}\right]}\)
Rozkład tez zrobiłem tylko nie wiem czy dobrze: wyszlo mi dla starej bazy \(\displaystyle{ a=-2,b=1}\) a dla nowej \(\displaystyle{ b=- \frac{4}{7}, a= \frac{1}{7}}\).
Kłopot mam z druga częścią zadania bo stosując ten podany wzór cos mi nie wychodzi poprawny wynik.
Prosze o pomoc.
baza, wymiar oraz macierz przejscia
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
baza, wymiar oraz macierz przejscia
Ostatnio zmieniony 31 gru 2013, o 09:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (nawiasy klamrowe - zbiory). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (nawiasy klamrowe - zbiory). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
baza, wymiar oraz macierz przejscia
1. Dobrze.
2. Nie wiem, czy macierz jest dobrze wyznaczona, bo tego nie widać na pierwszy rzut oka. Pokaż jak liczyłeś to powiem, czy dobrze. Nie rozumiem drugiej części polecenia: "Sprawdź wzór: \(\displaystyle{ v_{Bs} = P v _{Bn}}\) ".
2. Nie wiem, czy macierz jest dobrze wyznaczona, bo tego nie widać na pierwszy rzut oka. Pokaż jak liczyłeś to powiem, czy dobrze. Nie rozumiem drugiej części polecenia: "Sprawdź wzór: \(\displaystyle{ v_{Bs} = P v _{Bn}}\) ".
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
baza, wymiar oraz macierz przejscia
Macierz przejscia \(\displaystyle{ P}\) obliczyłem ze wzoru \(\displaystyle{ P = Bs ^{-1} \cdot Bn}\)
Czyli \(\displaystyle{ P= \left[\begin{array}{cc}1&3\\1&1\end{array}\right] ^{-1} \cdot \left[\begin{array}{cc}3&-1\\1&2\end{array}\right]}\) i wyszlo mi \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&3,5\\1&-1,5\end{array}\right]}\).
W tym wypadku rozkład wektora jest poprawny?
Ten wzór \(\displaystyle{ v_{Bs} = P v _{Bn}}\) miałem podany na wykładzie (w definicji macierzy przejścia) i teraz w poleceniu znowu go mam, ale kompletnie nie rozumiem jak go zastosowac. Zapis chyba świadczy o tym że wektor bazy starej jest równy macierzy przejścia pomnozonej przez wektor bazy nowej. Tylko czy to ma sens ? (Dodam tylko że to "s" jest indeksem dolnym B, które jest z kolei indeksem dolnym "v" tak dla pewności )
Czyli \(\displaystyle{ P= \left[\begin{array}{cc}1&3\\1&1\end{array}\right] ^{-1} \cdot \left[\begin{array}{cc}3&-1\\1&2\end{array}\right]}\) i wyszlo mi \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&3,5\\1&-1,5\end{array}\right]}\).
W tym wypadku rozkład wektora jest poprawny?
Ten wzór \(\displaystyle{ v_{Bs} = P v _{Bn}}\) miałem podany na wykładzie (w definicji macierzy przejścia) i teraz w poleceniu znowu go mam, ale kompletnie nie rozumiem jak go zastosowac. Zapis chyba świadczy o tym że wektor bazy starej jest równy macierzy przejścia pomnozonej przez wektor bazy nowej. Tylko czy to ma sens ? (Dodam tylko że to "s" jest indeksem dolnym B, które jest z kolei indeksem dolnym "v" tak dla pewności )