WYznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
m994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 14 paź 2013, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

WYznacznik macierzy

Post autor: m994 »

Mam takie pytanie, bo mam do obliczenia wyznacznik
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1-p&-1&-1&-1\\-1&1-p&-1&-1\\-1&-1&1-p&-1\\-1&-1&-1&1-p\end{array}\right|}\)
I nie chce mi wyjść, bo przekształceniach (dzialaniach na wierszach) dostaję coś takiego :
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2-p&-0&-0&-2+p\\0&2-p&-2+p&-0\\0&0&2-p&-2+p\\0&0&-2-p&2-p\end{array}\right|}\) i wychodzi mi zły wynik, bo ostatni wiersz się zeruje, a ma wyjśc że dla p\(\displaystyle{ \neq}\)2 i p\(\displaystyle{ \neq}\)-2 ten układ jest cramera
CO zrobiłam źle w działaniach na wierszach? Próbowalam inaczej to zrobić, ale ciągle dostaję ten sam wynik...
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

WYznacznik macierzy

Post autor: Lider Artur »

Ostatni wiersz się zeruje? Jesteś pewna?
m994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 14 paź 2013, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

WYznacznik macierzy

Post autor: m994 »

Mały błąd przy pisaniu. Wyznacznik ma wyglądać w ten sposób. Więc się zeruje \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2-p&-0&-0&-2+p\\0&2-p&-2+p&-0\\0&0&2-p&-2+p\\0&0&-2+p&2-p\end{array}\right|}\)
ODPOWIEDZ