równanie macierzowe z x
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe z x
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc} 2&2\\ 2&1\\ \end{array}\right] X = $$\left[\begin{array}{ccc} 2&2\\ 1&2\\ \end{array}\right]}\)
Jak rozwiązać taki macierz?
Załóżmy, że mam \(\displaystyle{ AX=B}\). Muszę w takim razie znaleźć \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i wymnożyć przez \(\displaystyle{ B}\) w ten sposób: \(\displaystyle{ X=A^{-1} \cdot B}\) i po zadaniu?
Jak rozwiązać taki macierz?
Załóżmy, że mam \(\displaystyle{ AX=B}\). Muszę w takim razie znaleźć \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i wymnożyć przez \(\displaystyle{ B}\) w ten sposób: \(\displaystyle{ X=A^{-1} \cdot B}\) i po zadaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
równanie macierzowe z x
tak. W tym przypadku możesz również oznaczyć \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix}a&b\\c&d\end{bmatrix}}\), wymnożyć i po prostu rozwiązać układ czterech równań liniowych
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
równanie macierzowe z x
X jest szukaną macierzą, która też ma wymiary 2x2.
Możesz oznaczyć ją sobie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)
Następnie pamiętając o zasadzie mnożenia macierzy, tworzysz równania z niewiadomymi a,b, c i d.
I wyliczasz
Możesz oznaczyć ją sobie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)
Następnie pamiętając o zasadzie mnożenia macierzy, tworzysz równania z niewiadomymi a,b, c i d.
I wyliczasz
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe z x
Dzięki. A jeszcze pytania mam takie. Do czego potrzebna jest macierz schodkowa?
I jeszcze jedno, czy jest możliwość czasami wykreślenia jakiegoś wiersza i kolumny macierzam, np jak wszystkie elementy są równe zero?
I jeszcze jedno, czy jest możliwość czasami wykreślenia jakiegoś wiersza i kolumny macierzam, np jak wszystkie elementy są równe zero?
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
równanie macierzowe z x
Ależ to są zupełnie inne obiekty.
A tak na marginesie, jak w macierzy jest kolumna lub wiersz z samych zer, to na pewno nie ma macierzy odwrotnej.
A tak na marginesie, jak w macierzy jest kolumna lub wiersz z samych zer, to na pewno nie ma macierzy odwrotnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe z x
No okej, ale tyle co w wikipedii to wiem. Ale do czego ten wyznacznik? W jakich zadaniach? Jak robię metodę schodkową, to jednocześnie działam też na tym macierzu jednostkowym, jak przy el. Gaussa?
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
równanie macierzowe z x
Widzę, że zaczynasz dopiero przygodę z macierzami. Nie wybiegaj naprzód, wyznacznik pojawi się w stosownym czasie. W języku polskim macierz jest rodzaju żeńskiego, więc działasz na macierzy jednostkowej.
Nie wiem co robisz metodą schodkową, więc ciężko mi się ustosunkować.
Nie wiem co robisz metodą schodkową, więc ciężko mi się ustosunkować.
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe z x
Mam ją podaną w zeszycie jedynie i sam nie wiem.
A czy wierszowa postać kanoniczna macierzy może wyglądać, tak, że jej pierwszy wiersz to np liczby 1 2 0 0 ?
A czy wierszowa postać kanoniczna macierzy może wyglądać, tak, że jej pierwszy wiersz to np liczby 1 2 0 0 ?