równości, pytanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

równości, pytanie

Post autor: matematyka464 »

Cześć
Mamy zadanie:
Oblicz iloczyn skalarny wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{p} =2\vec{j} + \vec{k} , \vec{q} = \vec{i} - \vec{j} + 3\vec{k}}\)

I teraz prawdziwe są równości:
\(\displaystyle{ \vec{i} \times \vec{j} = \vec{k} , \vec{i} \times \vec{i} =\vec{0}}\)
Tych równości jest więcej, ale jeżeli dowiem się z czego wynikają powyższe, to pozostałe staną się też jasne, zatem: Dlaczego zachodzą, z czego wynikają.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równości, pytanie

Post autor: yorgin »

matematyka464 pisze: Oblicz iloczyn skalarny wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{p} =2\vec{j} + \vec{k} , \vec{q} = \vec{i} - \vec{j} + 3\vec{k}}\).
Skorzystaj z liniowości iloczynu skalarnego.

matematyka464 pisze: I teraz prawdziwe są równości:
\(\displaystyle{ \vec{i} \times \vec{j} = \vec{k} , \vec{i} \times \vec{i} =\vec{0}}\)
Tych równości jest więcej, ale jeżeli dowiem się z czego wynikają powyższe, to pozostałe staną się też jasne, zatem: Dlaczego zachodzą, z czego wynikają.
Wynikają wprost z definicji iloczynu wektorowego i jego postaci na przykład wyznacznikowej.
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

równości, pytanie

Post autor: matematyka464 »

Skorzystaj z liniowości iloczynu skalarnego.
Nie wiem co to oznacza.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

równości, pytanie

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ i,j,k}\) to wersory osi: trzy wektory, które są do siebie wzajemnie prostopadłe i każdy z nich ma długośc 1.

To, oraz podstawowe własności iloczynu skalarnego wystarczają do rozwiązania zadania
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równości, pytanie

Post autor: yorgin »

matematyka464 pisze: Nie wiem co to oznacza.
To wyznacz jawnie wektory \(\displaystyle{ \vec{p} =2\vec{j} + \vec{k} , \vec{q} = \vec{i} - \vec{j} + 3\vec{k}}\) i skorzystaj z definicji iloczynu skalarnego.
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

równości, pytanie

Post autor: matematyka464 »

Znaleźć wersor \(\displaystyle{ \vec{u}}\) , który tworzy jednakowe kąty z wektorami\(\displaystyle{ \vec{a}=(-4,5,-4),}\) \(\displaystyle{ \vec{b}=(8,1,0)}\)i jest położony w płaszczyźnie wyznaczonej przez te wektory.
Czyli kąty pomiędzy wektorem \(\displaystyle{ \vec{u}}\) a wektorami a i b muszą być równe, z równości możemy zapisać że funkcje arccos mają być równe. Ponieważ ta funkcja jest różnowartościowa, to jej argumenty mogą być różne. Czy to byłby dobry sposób rozwiązania?
Nawet jeśli tak, to i tak nie dochodzę do rozwiązania, bo mam za dużo zmiennych.
Jak to zrobić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

równości, pytanie

Post autor: a4karo »

Nie zaczynaj nowego zadania w tym samym wątku. Znalazłeś rozwiązanie oryginalnego zadania?
ODPOWIEDZ