Kiedy da się wygenerować wektor?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pwrobel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Kiedy da się wygenerować wektor?

Post autor: pwrobel »

dla jakich wartości \(\displaystyle{ k}\) wektor \(\displaystyle{ v=(0,-3-2k,-4-2k)}\) da sie wygenerować za pomocą \(\displaystyle{ v_1=(k,2,3),v_2=(-2,k,k+1),v_3=(1,2,3)}\)? Dla jakich \(\displaystyle{ k}\) można to zrobić w sposób jednoznaczny?
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, o 23:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Kiedy da się wygenerować wektor?

Post autor: a4karo »

Niech \(\displaystyle{ v=av_1+bv_2+cv_3}\)
Rozpisz to równanie we współrzędnych, zamień na układ trzech równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b,c}\) i zanalizuj ilość rozwiązań ze względu na parametr \(\displaystyle{ k}\)
pwrobel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Kiedy da się wygenerować wektor?

Post autor: pwrobel »

dzięki
ODPOWIEDZ