Macierz przekształcenia A ma w bazie kanonicznej postać:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}3&2&1\\0&1&2\\-3&2&1\end{array}\right]}\)
Znajdź macierz tego przekształcenia w bazie \(\displaystyle{ \{[0, 0, 1], [1, 0, 1], [1, 1, 1]\}}\).
Pomoc się przyda.
-- 18 gru 2013, o 22:13 --
mój wynik to
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2&3\\1&-2&0\\1&4&6\end{array}\right]}\)
Znajdź macierz tego przekształcenia w bazie
Znajdź macierz tego przekształcenia w bazie
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, o 09:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Znajdź macierz tego przekształcenia w bazie
Napisz w jaki sposób to rozwiązałeś.
Musisz utworzyć macierz przejścia z starej bazy do nowej bazy.
Tutaj starą baza jest baza kanoniczna więc taka macierz to wektory z nowej bazy umieszczone w kolejnych kolumnach.
Mój wynik :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&4&6\\2&2&3\\1&-2&0\end{array}\right]}\)
Musisz utworzyć macierz przejścia z starej bazy do nowej bazy.
Tutaj starą baza jest baza kanoniczna więc taka macierz to wektory z nowej bazy umieszczone w kolejnych kolumnach.
Mój wynik :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&4&6\\2&2&3\\1&-2&0\end{array}\right]}\)