Cześć, przy rozwiązywaniu układów równań liniowych metodą Gaussa ciągle napotykam na taki
problem, że źle wybieram zmienne, za które będę wstawiał parametr przy podawaniu rozwiązań.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, od czego zależy to, która zmienna będzie parametrem?
Układ równań liniowych - parametry
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 12 razy
Układ równań liniowych - parametry
A to ma jakieś znaczenie? Parametrem wybierasz tą zmienną którą Ci wygodniej.
Jeśli \(\displaystyle{ x=2y}\) to \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x}\), nie ma znaczenia czy przedstawisz to tak czy tak.
Jeśli \(\displaystyle{ x=2y}\) to \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x}\), nie ma znaczenia czy przedstawisz to tak czy tak.