Macierz odwrotna
Macierz odwrotna
Pomoże mi ktoś zrobić macierz odwrotną wraz z rozwiązaniem krok po kroku do przykładu:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&3&4&5\\3&0&0&2\\5&1&2&7\\2&0&0&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&3&4&5\\3&0&0&2\\5&1&2&7\\2&0&0&3\end{array}\right]}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Macierz odwrotna
Dodaj wiersz drugi do czwartego. Potem odejmij od czwartej kolumny pierwszą. Łatwo teraz obliczyć wyznacznik.
Następnie postępuj wg wzoru na macierz odwrotną...
Następnie postępuj wg wzoru na macierz odwrotną...
Macierz odwrotna
Uprzedzam że jestem z macierzy ciemny. Nie rozumiem po co mam obliczać wyznacznik do macierzy odwrotnej.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Macierz odwrotna
To spójrz na wzór na macierz odwrotną. Tam jest wyznacznik macierzy i dużo od niego zależy...ratini pisze:Nie rozumiem po co mam obliczać wyznacznik do macierzy odwrotnej.
Wymówka, że "jesteś ciemny z macierzy" nie stoi na przeszkodzie aby wykazać trochę chęci.
Gotowca nie dostaniesz...
Znajdź wzór na macierz odwrotną - właśnie od tego zacznij...
Macierz odwrotna
I właśnie patrzę może nie na wzór ale na przykłady robione przez profesora na zajęciach, i które robiliśmy grupą i jakoś [ciach] w ani jednym przykładzie nie widzę liczenia wyznacznika. Więc wybacz mi bardzo ale bardzo bym jednak prosił o gotowca bo już sam nie wiem jak to zrobić.rtuszyns pisze: To spójrz na wzór na macierz odwrotną.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 18:55 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Raczej nie miałeś na myśli rodzaju choroby, więc bądź ostrożniejszy w doborze słów.
Powód: Raczej nie miałeś na myśli rodzaju choroby, więc bądź ostrożniejszy w doborze słów.
Macierz odwrotna
Czystego wzoru nie mam. Nauczyłem się odwracać na lekcji oglądając jak to było robione. Ten przykład robiłem kilka razy i mi za każdym źle wychodziło. Mam w zeszycie zapisane ok. 9 stron pisania tego przykładu z czego jeden raz wyszły mi 2 kolumny dobrze. Dlatego uważam że gotowiec dobre objaśniony będzie w sam raz dla mnie, który uczy się rozwiązywać takie zadania wzrokowo. Ew. mogę podesłać skan w którym miałem te 2 kolumny dobre.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 5 razy
Macierz odwrotna
Najpierw musisz obliczyć wyznacznik tej macierzy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&3&4&5\\3&0&0&2\\5&1&2&7\\2&0&0&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ K_{2} - 3K_{1}}\)
od kolumny 2 odejmij 3x kolumna 1\(\displaystyle{ K_{3} - 4K_{1}}\)od kolumny 3 odejmij 4x kolumna 1\(\displaystyle{ K_{4} - 5K_{3}}\)od kolumny 4 odejmij 5x kolumna 1
wyjdzie ci coś takiego
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\3&-9&-12&-13\\5&-14&-18&-18\\2&-6&-8&-7\end{array}\right]}\)
korzystajac z rozwiniecia Laplace'a: skreslamy 1 wiersz i 1 kolumne i mamy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-9&-12&-13\\-14&-18&-18\\-6&-8&-7\end{array}\right] \cdot 1 \cdot (-1)^{1+1}}\)
teraz korzystasz z twierdzenia Sarusa i wyliczasz wyznacznik (wynik to 10 \(\displaystyle{ \neq0}\) czyli macierz odwrotna istnieje
jezeli masz juz wyznacznik to musisz policzyc dopelnienie kazdego elementu czyli \(\displaystyle{ a_{11}, a_{12}, a_{13}, a_{21}, .... a_{44}}\)
Nastepnie tworzysz macierz tych dopelnień(transponujesz ją czyli zamieniasz wiersze z kolumnami) i mnozysz przez 1/wyznacznik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&3&4&5\\3&0&0&2\\5&1&2&7\\2&0&0&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ K_{2} - 3K_{1}}\)
od kolumny 2 odejmij 3x kolumna 1\(\displaystyle{ K_{3} - 4K_{1}}\)od kolumny 3 odejmij 4x kolumna 1\(\displaystyle{ K_{4} - 5K_{3}}\)od kolumny 4 odejmij 5x kolumna 1
wyjdzie ci coś takiego
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\3&-9&-12&-13\\5&-14&-18&-18\\2&-6&-8&-7\end{array}\right]}\)
korzystajac z rozwiniecia Laplace'a: skreslamy 1 wiersz i 1 kolumne i mamy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-9&-12&-13\\-14&-18&-18\\-6&-8&-7\end{array}\right] \cdot 1 \cdot (-1)^{1+1}}\)
teraz korzystasz z twierdzenia Sarusa i wyliczasz wyznacznik (wynik to 10 \(\displaystyle{ \neq0}\) czyli macierz odwrotna istnieje
jezeli masz juz wyznacznik to musisz policzyc dopelnienie kazdego elementu czyli \(\displaystyle{ a_{11}, a_{12}, a_{13}, a_{21}, .... a_{44}}\)
Nastepnie tworzysz macierz tych dopelnień(transponujesz ją czyli zamieniasz wiersze z kolumnami) i mnozysz przez 1/wyznacznik
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Macierz odwrotna
Przez przyglądanie się matematyki nie nauczysz...ratini pisze: który uczy się rozwiązywać takie zadania wzrokowo.
Postaram się wyjaśnić:
Mamy macierz \(\displaystyle{ A}\) i potrzebujemy wyznaczyć macierz odwrotną \(\displaystyle{ A^{-1}}\).
Wzór (metodą dopełnień algebraicznych) na macierz odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest postaci
\(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{\det A}A_{ij}^T}\),
gdzie
\(\displaystyle{ \det A}\) - wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\),
\(\displaystyle{ A_{ij}}\) - macierz dopełnień algebraicznych macierzy \(\displaystyle{ A}\),
\(\displaystyle{ \dots^T}\) - transpozycja macierzy
Kolejność postępowania:
1. Obliczamy wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A}\) (jeżeli \(\displaystyle{ \det A=0}\), to macierz \(\displaystyle{ A}\) jest nieodwracalna)
2. Wyznaczamy dopełnienia algebraiczne dla elementów macierzy \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ A_{ij}=\left( \begin{array}{cccc}A_{11}&A_{12}&A_{13}&\dots\\
A_{21}&A_{22}&A_{23}&\dots\\
A_{31}&A_{32}&A_{33}&\dots\\
\vdots&\vdots}&\vdots&\ddots\end{array}\right)}\)
wg wzoru
\(\displaystyle{ A_{ij}=(-1)^{i+j}M_{ij}}\),
gdzie \(\displaystyle{ M_{ij}}\) jest wyznacznikiem macierzy (podmacierzy) powstałej ze skreślenia \(\displaystyle{ i}\)-tego wiersza i \(\displaystyle{ j}\)-tej kolumny w macierzy \(\displaystyle{ A}\)
3. Transpozycja macierzy \(\displaystyle{ A_{ij}}\) (zamiana wierszy na kolumny)
4. Pomnożenie tak otrzymanej macierzy przez \(\displaystyle{ \frac{1}{\det A}}\)
Poprawność wyznaczenia macierzy odwrotnej można sprawdzić wykonując mnożenie macierzy
\(\displaystyle{ AA^{-1}=I}\),
gdzie \(\displaystyle{ I}\) - macierz jednostkowa.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierz odwrotna
rtuszyns pisze:Dodaj wiersz drugi do czwartego. Potem odejmij od czwartej kolumny pierwszą. Łatwo teraz obliczyć wyznacznik.
Następnie postępuj wg wzoru na macierz odwrotną...
Jak już wykonywac operacje elementarne to może od razu dołączyc do odwracanej macierzy macierz
jednostkową i na powstałej w ten sposób macierzy wykonywac operacje elementarne
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Macierz odwrotna
Jest to obojętne.mariuszm pisze:rtuszyns pisze:Dodaj wiersz drugi do czwartego. Potem odejmij od czwartej kolumny pierwszą. Łatwo teraz obliczyć wyznacznik.
Następnie postępuj wg wzoru na macierz odwrotną...
Jak już wykonywac operacje elementarne to może od razu dołączyc do odwracanej macierzy macierz
jednostkową i na powstałej w ten sposób macierzy wykonywac operacje elementarne