przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
witam, mam problem, calej matematyki ucze sie z etrapeza ale tego tematu tam nie ma a nie wiem jak do tego nawet sie zabrac
1 zadanie.
\(\displaystyle{ W={p \in R _{3} [x]:p(x)=-p(-x) dla kazdego x \in R}, V=R _{3} [x]}\)
Uzasadnic ze zbor W jest podprzestrzenia liniowa, przestrzeni liniowej V
2 zadanie
Zbadac z definicji liniowa niezaleznosc ukladu wektorow:
\(\displaystyle{ 1+3x ^{2} ,2x-1, 3x-2x ^{2}}\)
jak do tego sie zabrac i jak to zrobic?
1 zadanie.
\(\displaystyle{ W={p \in R _{3} [x]:p(x)=-p(-x) dla kazdego x \in R}, V=R _{3} [x]}\)
Uzasadnic ze zbor W jest podprzestrzenia liniowa, przestrzeni liniowej V
2 zadanie
Zbadac z definicji liniowa niezaleznosc ukladu wektorow:
\(\displaystyle{ 1+3x ^{2} ,2x-1, 3x-2x ^{2}}\)
jak do tego sie zabrac i jak to zrobic?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
wlasnie sek w tym ze czytam ta teorie i czytam i nic nie czaje,juz prostrze 100razy jest dla mnie liczenie, pochodnych itp (rownolegly przedmiot Podstawy Metod Opracowania Pomiarów)
a to podobno latwiejsze a nie rozumiem co to wogole jest
a to podobno latwiejsze a nie rozumiem co to wogole jest
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
od definicji zaczynamy wiec zacznij od przedstawienia tego
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
zrozumialem tylko do tego pierwszego zadania ze trzeba sprawdzic 2 rzeczy
1. wektor nalezacy do V i inny wektor do V to po ich SUMIE bedzie musial byc nadal wektor nalezacy do V
2. dzialanie na wektorze z V i wektorze z W musi dac wektor z V
ale nie wiem jak to zastosowac zapisac itp
1. wektor nalezacy do V i inny wektor do V to po ich SUMIE bedzie musial byc nadal wektor nalezacy do V
2. dzialanie na wektorze z V i wektorze z W musi dac wektor z V
ale nie wiem jak to zastosowac zapisac itp
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
jest to liczba rzeczywista
(jakis R, jakis R, jakis R)
(jakis R, jakis R, jakis R)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 14:17 przez robert0770, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
ja to rozumiem jeszcze jakos tak ten zapis
x to liczby rzeczywiste
\(\displaystyle{ \frac{(x1, x2, x3)}{p(x)} =-p(-x)}\)
czyli tak jakby p(x) to -1 ze wszystkie wartosci sa dzielone przez -1 i daja -p(-x)
nie wiem czy to o to chodzi
x to liczby rzeczywiste
\(\displaystyle{ \frac{(x1, x2, x3)}{p(x)} =-p(-x)}\)
czyli tak jakby p(x) to -1 ze wszystkie wartosci sa dzielone przez -1 i daja -p(-x)
nie wiem czy to o to chodzi
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 14:24 przez robert0770, łącznie zmieniany 1 raz.
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
dalej nie o to chodzi, Twoje elementy są wielomianami
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 gru 2013, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
przestrzen, podprzestrzeń, niezaleznosc wektorow
to ja juz nie rozumiem kompletnie nic, liczby zespolone to byl pikus w porownaniu z tym
-- 15 gru 2013, o 15:17 --
czyli skoro sa wielomianami to jezeli
\(\displaystyle{ R_{3}}\)
to musza byc wielomianami 3 stopnia czyli
wektory wygladaja tak?
\(\displaystyle{ (x ^{3} ,x ^{2},x)}\)
-- 15 gru 2013, o 15:17 --
czyli skoro sa wielomianami to jezeli
\(\displaystyle{ R_{3}}\)
to musza byc wielomianami 3 stopnia czyli
wektory wygladaja tak?
\(\displaystyle{ (x ^{3} ,x ^{2},x)}\)