Normy macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michal422

Normy macierzowe

Post autor: michal422 »

Oblicz normę pierwsza, \(\displaystyle{ \infty}\) i Frobeniusa macierzy:
a) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&i&-i\\2&5&2+3\\2-i&1&3\end{array}\right]}\)
b)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&2&1\\2&2&1\end{array}\right]}\)

Jak to się robi?
miodzio1988

Normy macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

wzory masz na to. Jakie?
michal422

Normy macierzowe

Post autor: michal422 »

nie wiem czy dobrze:
b)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&2&1\\2&2&1\end{array}\right]}\)
czyli \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right| _{ \infty }=5}\)?

dla \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right| _{1}}\)
\(\displaystyle{ max\left\{ 4,6,3\right\}}\) czyli \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right| _{1} =6}\)

a)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&i&-i\\2&5&2+3\\2-i&1&3\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{ccc}5\\12\\ \sqrt{5}+4 \end{array}\right]}\)
czyli \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right| _{ \infty }=12}\)?

dla \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right| _{1}}\)
\(\displaystyle{ max\left\{ \sqrt{5}+5 ,7,9\right\}}\) czyli \(\displaystyle{ \left| \left| A\right| \right| _{1} =9}\)
ODPOWIEDZ