Przestrzenie i przekształcenia liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Przestrzenie i przekształcenia liniowe

Post autor: princess691 »

Niech \(\displaystyle{ U, V, W}\)będą przestrzeniami skończonego wymiaru nad ciałem \(\displaystyle{ K}\) i niech \(\displaystyle{ \psi: U \rightarrow V, \phi: V \rightarrow W}\) będą przekształceniami liniowymi.

a) Pokaż, że \(\displaystyle{ dim\ im(\phi \circ \psi)=dim\ im\psi - dim(ker \phi \cap im \psi)}\)
b) Pokaż, że \(\displaystyle{ dim\ker (\phi \circ\psi)=dim\ker\psi+dim(ker\phi \cap im\psi)}\)-- 12 gru 2013, o 19:15 --jest tu ktś kto to ogarnia?
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Przestrzenie i przekształcenia liniowe

Post autor: kammeleon18 »

princess691 pisze:Niech \(\displaystyle{ U, V, W}\)będą przestrzeniami skończonego wymiaru nad ciałem \(\displaystyle{ K}\) i niech \(\displaystyle{ \psi: U \rightarrow V, \phi: V \rightarrow W}\) będą przekształceniami liniowymi.

a) Pokaż, że \(\displaystyle{ dim\ im(\phi \circ \psi)=dim\ im\psi - dim(ker \phi \cap im \psi)}\)
b) Pokaż, że \(\displaystyle{ dim\ker (\phi \circ\psi)=dim\ker\psi+dim(ker\phi \cap im\psi)}\)
Oznaczenie:
\(\displaystyle{ V \large{/} W}\) - przestrzeń ilorazowa
\(\displaystyle{ V \approx W}\) oznacza, że przestrzenie liniowe V i W są izomorficzne
\(\displaystyle{ [v]}\) - warstwa elementu v.

Rozwiązania
a)Równoważnie wystarczy pokazać, że
\(\displaystyle{ \ im(\phi \circ \psi) \approx im\psi \large{/} ker \phi \cap im \psi}\)
Pokaż, że odwzorowanie \(\displaystyle{ \phi \circ \psi (v) \rightarrow [\psi (v)]}\) jest izomorfizmem. Należy zatem wykazać, że jest
- dobrze określone
- homomorfizmem
- różnowartościowe
- na


b) Analogicznie
\(\displaystyle{ \ker (\phi \circ\psi) \large{/} \ker\psi \approx ker\phi \cap im\psi}\)
gdzie szukanym izomorfizmem jest \(\displaystyle{ [v] \rightarrow \psi (v)}\)
ODPOWIEDZ