równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zubat2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2013, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

równanie macierzowe

Post autor: zubat2 »

Cześć mam problem z pewnym równaniem macierzowym \(\displaystyle{ (7X)^{-1} = \left[\begin{array}{cc}2&-1\\3&1\end{array}\right]}\) a szczególnie za \(\displaystyle{ (7X)^{-1}}\) . Jakby ktoś mi wytłumaczył krok po kroku, bo sie już męcze jakiś czas i nie rozgryzłem tego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie macierzowe

Post autor: »

Wystarczy odwrócić obie strony:
\(\displaystyle{ (7X)^{-1} = \left[\begin{array}{cc}2&-1\\3&1\end{array}\right] \Rightarrow 7X = \left[\begin{array}{cc}2&-1\\3&1\end{array}\right]^{-1}}\)

Q.
ODPOWIEDZ