Macierz - metoda Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
razdwaitrzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2013, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Macierz - metoda Gaussa

Post autor: razdwaitrzy »

Witam, potrzebuję pomocy. Rozwiązywałam ten przykład już ze 3 razy i za każdym razem wychodził mi zły wynik. Jak robiłam wzorami Cramera, wszystko wyszło mi poprawnie, lecz nie potrafię sobie poradzić jeżeli chodzi o metodę Gaussa.
Macierz z zadania (ostatnia kolumna to oczywiście wyrazy wolne):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&3&-1&5\\1&-2&4&1&-2\\-3&1&-2&1&0\\2&-2&1&-1&1\end{bmatrix}}\)
po wyzerowaniu pierwszej kolumny wychodzi mi macierz:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&3&-1&5\\0&-3&1&2&-7\\0&4&7&-2&15\\0&-4&-5&1&-9\end{bmatrix}}\)
następnie zamieniam drugą i trzecią kolumnę miejscami i zeruję drugą kolumnę:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&1&-1&5\\0&1&-3&2&-7\\0&0&25&-16&64\\0&0&-19&11&-44\end{bmatrix}}\)
zamiast 25 w trzecim wierszu, chcę aby była 1, więc mnożę razy 8 drugi wiersz i dodaję do trzeciego:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&1&-1&5\\0&1&-3&2&-7\\0&0&1&0&8\\0&0&-19&11&-44\end{bmatrix}}\)
zeruję trzecią kolumnę:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&1&-1&5\\0&1&-3&2&-7\\0&0&1&0&8\\0&0&0&11&108\end{bmatrix}}\)
i wyjdą ułamki, a prawidłowa odpowiedź powinna być taka: x1=-2; x2=0; x3=1; x4=-4
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

Macierz - metoda Gaussa

Post autor: lukequaint »

Działaj na samych wierszach.
razdwaitrzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2013, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Macierz - metoda Gaussa

Post autor: razdwaitrzy »

Nie rozumiem, wydawało mi się, że działam na wierszach. Chodzi o nie przestawianie kolumn?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Macierz - metoda Gaussa

Post autor: alfgordon »

jak do wiersza trzeciego dodajesz 8* wiersz drugi to wtedy w drugiej kolumnie trzecim wierszu miałabyś 8 a nie 0.
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

Macierz - metoda Gaussa

Post autor: lukequaint »

razdwaitrzy pisze:Nie rozumiem, wydawało mi się, że działam na wierszach. Chodzi o nie przestawianie kolumn?
Racja, przepraszam. Spojrzałem i zdało mi się, że wykonujesz jakieś działania na kolumnach. Przestawianie kolumn (poza ostatnią) nie wpłynie na wynik, jeśli pamięta się o kolejności zmiennych. Winny jest błąd w obliczeniach jak zauważył alfgordon.
razdwaitrzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2013, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Macierz - metoda Gaussa

Post autor: razdwaitrzy »

Dobra, ogarnęłam już sama ;] faktycznie jest błąd przy mnożeniu przez 8, ale w ogóle nie powinno być tego działania ;p zamiast tego zamieniłam 4 kolumnę z 3, więc z -16,a nie z 25 trzeba było zrobić jedynkę. Pomnożyłam trzeci wiersz razy 2, czwarty wiersz razy 3 i dodałam czwarty do trzeciego. Dalej już wszystko gładko poszło.
ODPOWIEDZ