Treść zadania: Zaznaczyć w układzie współrzędnych punkty spełniające nierówność \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}-3&y&y\\0&4&1\\-2&4&x\end{array}\right| \ge 0}\) .
Nie było tego kompletnie na zajęciach, a w książkach znaleźć tego nie mogę to zaczęłam kombinować w następujący sposób:
1) Rozpoczęłam obliczać wyznacznik
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}-3&y&y\\0&4&1\\-2&4&x\end{array}\right|\begin{array}{ccc}-3&y\\0&4\\-2&4\end{array}= -12x-2y+8y+12=-12x+6y+12}\)
\(\displaystyle{ -12x+6y+12 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -12x \ge -6y-12 |:(-12)}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{-6y-12}{-12}}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{-6(y+2)}{-12}}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{y+2}{2} | \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2x \le y+2}\)
\(\displaystyle{ y \ge 2x-2}\)
Otrzymałam powyższą nierówność i nie wiem co z nią mam zrobić dokładnie. W ogóle w dobry sposób ją otrzymałam?
Macierze: nierówność i układ współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Libiąż
- Podziękował: 1 raz
Macierze: nierówność i układ współrzędnych
Nie jestem pewna tego, ale czy to ma wyglądać tak?
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 1\right+ \infty )}\)-- 4 gru 2013, o 21:04 --Rozwiązując inne zadania, skapłam się, że to co narysowałam to wykres funkcji, a nie nierówności. Czyli i tak \(\displaystyle{ x \in \left\langle 1\right+ \infty )}\), tylko wykresem ma być sama oś X.
Czy teraz jest dobrze?
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 1\right+ \infty )}\)-- 4 gru 2013, o 21:04 --Rozwiązując inne zadania, skapłam się, że to co narysowałam to wykres funkcji, a nie nierówności. Czyli i tak \(\displaystyle{ x \in \left\langle 1\right+ \infty )}\), tylko wykresem ma być sama oś X.
Czy teraz jest dobrze?