Wartości parametru a izomorfim

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Wartości parametru a izomorfim

Post autor: Bobi02 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ r \in \mathbb{R}}\) przekształcenie \(\displaystyle{ \varphi : \mathbb{R}^4 \rightarrow \mathbb{R}^4}\),
\(\displaystyle{ \varphi((x_1,x_2,x_3,x_4))=(5x_1-x_2+rx_3 + 5x_4, 2x_1 -3x_2-6x_3 + rx_4,3x_1 +2x_2\\+x_3+4x_4, x_1+5x_2+7x_3+3x_4}\)

jest izomorfizmem?
Proszę o jakieś wskazówki
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wartości parametru a izomorfim

Post autor: yorgin »

Jest izomorfizmem wtedy i tylko wtedy, gdy jest monomorfizmem i wtedy i tylko wtedy, gdy jest epimorfizmem. Korzystam tu z tego, że w przestrzeniach skończenie wymiarowych te pojęcia są równoważne.

Wystarczy więc na przykład sprawdzić, że macierz \(\displaystyle{ \varphi}\) jest maksymalnego rzędu, czyli ma niezerowy wyznacznik.
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Wartości parametru a izomorfim

Post autor: Bobi02 »

A gdyby policzyć dla jakich \(\displaystyle{ r \ ker \ \varphi = \lbrace 0 \rbrace \wedge dim \ im \ \varphi = 4}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wartości parametru a izomorfim

Post autor: yorgin »

Gdyby to policzyć, to również jest poprawnie. Wszystkie te metody są dla tego zadania równoważne, możesz więc wybrać dowolną.
ODPOWIEDZ