Witam,
nie jestem pewna co do zadania, brzmiącego:
dla jakiej wartości parametru a, układ równań jest sprzeczny:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x_{1} + (a-1) x_{2} + (a+2) x_{3} = a+4 \\
(a-2) x_{1} + (a+2) x_{2} + (2a+4) x_{3} = 2a+3 \\
(a+1) x_{1} + (4a-1) x_{2} + (5a+10) x_{3} = 5a+15
\end{cases}}\)
no więc układ równań jest sprzeczny/nieoznaczony, kiedy wyznacznik macierzy jest równy zero, mam policzyć wyznacznik i przyrównać do \(\displaystyle{ 0}\)? wtedy wyszło \(\displaystyle{ a=1}\) bodajże (jak liczyłam wcześniej)
odpowiedź to \(\displaystyle{ 4}\)
z góry dzięki
Macierze - sprzeczny układ równań
Macierze - sprzeczny układ równań
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 19:56 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierze - sprzeczny układ równań
A czy ten wyznacznik nie jest równy zero dla każdego \(\displaystyle{ a}\)? Ja nie liczyłem, ale jak w Octavie podstawiam różne \(\displaystyle{ a}\), to zawsze wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).-- 28 lis 2013, o 20:40 --Rzeczywiście ten wyznacznik jest zerowy, bo jeśli dodamy potrojone pierwsze równanie, drugie równanie i trzecie równanie pomnożone przez \(\displaystyle{ -1}\), to dostaniemy same zera.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Macierze - sprzeczny układ równań
Mi wyszły wszystkie wyznaczniki równe zero.norwimaj pisze:Dlaczego?rtuszyns pisze:Zatem \(\displaystyle{ a\in\emptyset}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierze - sprzeczny układ równań
Skoro jedno z równań da się wyzerować, to możemy je wykreślić. Na przykład trzecie. Pierwsze dwa równania następnie sprowadzamy do postaci:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1 & a-1 & a+2 & a+4 \\
0 & \mathrm{coś} & \mathrm{coś} & \mathrm{coś}\end{pmatrix}.}\)
Jeśli dostaniemy dwa pierwsze cosie zerowe i ostatni niezerowy, to układ jest sprzeczny. W każdym innym wypadku układ jest nieoznaczony.
Wychodzi \(\displaystyle{ a=4}\).
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1 & 3 & 6 & 8 \\
2 & 6 & 12 & 11\end{pmatrix}.}\)
Jak weźmiesz ostatnią kolumnę razem z którąkolwiek inną, to nie chce wyjść zero.
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1 & a-1 & a+2 & a+4 \\
0 & \mathrm{coś} & \mathrm{coś} & \mathrm{coś}\end{pmatrix}.}\)
Jeśli dostaniemy dwa pierwsze cosie zerowe i ostatni niezerowy, to układ jest sprzeczny. W każdym innym wypadku układ jest nieoznaczony.
Wychodzi \(\displaystyle{ a=4}\).
Chyba nie wszystkie, bo dla \(\displaystyle{ a=4}\) mamy macierzrtuszyns pisze: Mi wyszły wszystkie wyznaczniki równe zero.
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1 & 3 & 6 & 8 \\
2 & 6 & 12 & 11\end{pmatrix}.}\)
Jak weźmiesz ostatnią kolumnę razem z którąkolwiek inną, to nie chce wyjść zero.