macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

macierz odwrotna

Post autor: Jeanne04 »

Jak udowodnić: Macierz kwadratowa \(\displaystyle{ A}\) stopnia \(\displaystyle{ n}\) jest inwolutywna. Czy macierz \(\displaystyle{ A ^{-1}}\) też jest inwolutywna? Odpowiedź uzasadnić. Niech \(\displaystyle{ k \in N}\). Czy macierz \(\displaystyle{ A ^{k}}\) też jest inwolutywna?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 21:08 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

macierz odwrotna

Post autor: robertm19 »

Macierz inwolutywna to macierz spełniająca \(\displaystyle{ A^2=I}\)?
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

macierz odwrotna

Post autor: Jeanne04 »

Tak
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

macierz odwrotna

Post autor: yorgin »

W obu przypadkach wystarczy skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ (A^b)^c=A^{bc}=(A^c)^b}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz odwrotna

Post autor: Kartezjusz »

Pytanie \(\displaystyle{ A= 2I}\) jest inwolutywna? Niezależnie od stopnia.
ODPOWIEDZ