dla jakich wartosci t ciąg jest rozw. ukladu rownan

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kapokapo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2013, o 03:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

dla jakich wartosci t ciąg jest rozw. ukladu rownan

Post autor: kapokapo »

dla jakich wartosci \(\displaystyle{ t \in\RR}\) ciąg \(\displaystyle{ (t^2,-1,1,-t^2,1)}\) jest rozwiazaniem układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 7x_1-5x_2-3x_3+5x_4−5x_5=-1 \\ 9x_1+8x_2-9x_3+2x_4+11x_5=1\\ -4x_1+6x_2+2x_3-x_4+9x_5=2 \end{cases}}\)

nie wiem jak to zrobic probowalem na rozne sposoby ale jakos nie wychodzilo:

np. po zwyklym podstawieniu wyszla mi sprzeczność

zadanie jest w dziale gdzie wprowadzono macierze ale ona jest chyba zbędna.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2013, o 21:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Bardzo niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
qwe771
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 317
Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 94 razy

dla jakich wartosci t ciąg jest rozw. ukladu rownan

Post autor: qwe771 »

wsadź ten układ w macierz i go zeschodkuj i rozwiąż i Ci wyjdzie, jak masz z tym problem, to wrzuć tutaj zeschodkowany układ i pomogę dalej
ODPOWIEDZ