zbiór punktów stałych
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zbiór punktów stałych
Wykaż, że zbiór punktów stałych jest podprzestrzenią afiniczną. O ile nie jest pusty.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zbiór punktów stałych
\(\displaystyle{ 1) 0 \in V}\)
\(\displaystyle{ 2) x,y \in V \Rightarrow x+y \in V}\)
\(\displaystyle{ 3) x \in V, \lambda \in F \Rightarrow \lambda x \in V}\)
To jak to sprawdzić?
Skoro zbiór punktów stałych to Fix(f).
\(\displaystyle{ 2) x,y \in V \Rightarrow x+y \in V}\)
\(\displaystyle{ 3) x \in V, \lambda \in F \Rightarrow \lambda x \in V}\)
To jak to sprawdzić?
Skoro zbiór punktów stałych to Fix(f).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
zbiór punktów stałych
1) Czy \(\displaystyle{ 0\in\mathrm{Fix}(f)}\) ? Tak, bo \(\displaystyle{ f(0)=0}\).
2) Niech \(\displaystyle{ x,y\in\mathrm{Fix}(f)}\), czyli \(\displaystyle{ f(x)=x}\), \(\displaystyle{ f(y)=y}\). Czy \(\displaystyle{ x+y\in\mathrm{Fix}(f)}\) ?
2) Niech \(\displaystyle{ x,y\in\mathrm{Fix}(f)}\), czyli \(\displaystyle{ f(x)=x}\), \(\displaystyle{ f(y)=y}\). Czy \(\displaystyle{ x+y\in\mathrm{Fix}(f)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zbiór punktów stałych
2) Tak?
a 3) \(\displaystyle{ x \in Fix(f), \lambda \in Fix(f) \Rightarrow \lambda x \in Fix(f)}\) tak?
a 3) \(\displaystyle{ x \in Fix(f), \lambda \in Fix(f) \Rightarrow \lambda x \in Fix(f)}\) tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 15:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 81 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zbiór punktów stałych
No właśnie tego nie wiedziałam jak ma być czyli tylko, że należy do F ta lambda ?
Czyli jest podprzestrzenią?
A gdyby był zbiór pusty?
Czyli jest podprzestrzenią?
A gdyby był zbiór pusty?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
zbiór punktów stałych
Proponuję wrócić do początku, bo trochę się dałem zmylić. Zacznijmy od treści zadania.
Zbiór punktów stałych czego? Jakiej funkcji?dzoannam89 pisze:Wykaż, że zbiór punktów stałych jest podprzestrzenią afiniczną. O ile nie jest pusty.
To są warunki na podprzestrzeń liniową, a miała być afiniczna.dzoannam89 pisze:\(\displaystyle{ 1) 0 \in V}\)
\(\displaystyle{ 2) x,y \in V \Rightarrow x+y \in V}\)
\(\displaystyle{ 3) x \in V, \lambda \in F \Rightarrow \lambda x \in V}\)
To brzmi jak pytanie. Co musisz sprawdzić, żeby napisać: "Tak!" ?dzoannam89 pisze:2) Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zbiór punktów stałych
Czyli to wszystko jest źle?
To trzeba z podprzestrzeni afinicznej sprawdzić.
Nie widze nigdzie u siebie notatek z podprzestrzeni afinicznej z definicji.
To trzeba z podprzestrzeni afinicznej sprawdzić.
Nie widze nigdzie u siebie notatek z podprzestrzeni afinicznej z definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
zbiór punktów stałych
Fix(f) f:\(\displaystyle{ X \rightarrow X}\)
Zbiór punktów stałych odwzororowania f:
Fix(f)=\(\displaystyle{ \left\{ x \in X: f(x)=x\right\}}\)
I korekta mam wykazać, że zbiór punktów stałych jest przestrzenią afiniczną.
Zbiór punktów stałych odwzororowania f:
Fix(f)=\(\displaystyle{ \left\{ x \in X: f(x)=x\right\}}\)
I korekta mam wykazać, że zbiór punktów stałych jest przestrzenią afiniczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zbiór punktów stałych
Weź dowolne odwzorowanie przestrzeni afinicznej w dowolny podzbiór dwupunktowy ( punkty różne ).
Coś mi nie gra. Coś trzeba dołożyć. Ja zacząłbym od afiniczności tego odwzorowania.
Coś mi nie gra. Coś trzeba dołożyć. Ja zacząłbym od afiniczności tego odwzorowania.