Układ równań.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Układ równań.

Post autor: Krzychuwasik »

Próbuję rozwiązać ten układ równań, ale ciągle mój wynik nie zgadza się z odpowiedziami.

Polecenie: Rozwiąż układ równań w zależności od parametru \(\displaystyle{ m}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{cccc}(m+2)x _{1}+4x _{2}-12x _{3}=1 \\3x _{1}+x _{2}-3x _{3}=m-7 \\mx _{1} +5x _{2} -15x _{3}=8\\2x _{1}-x _{2}+3x _{3}=-7 \end{array\right}}\)

Próbowałem najpierw to uprościć odejmują i dodając wiersze. Następnie rozwiązywałem metodą gaussa(w postaci tabelki).
Awatar użytkownika
qwe771
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 317
Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 94 razy

Układ równań.

Post autor: qwe771 »

to pokaż jak go robiłeś w macierzach, będzie można zobaczyć, gdzie jest błąd, przepisz proszę, albo daj chociaż fote, bo pisać takie duże macierze w lateksie to mordęga
ODPOWIEDZ