macierz symetrii osiowej
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 15:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 81 razy
macierz symetrii osiowej
Mam za zadanie: Podać macierz symetrii osiowej \(\displaystyle{ R^3 \rightarrow R^3}\) o płaszczyźnie symetrii \(\displaystyle{ x+y+z=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz symetrii osiowej
Zacznij od wzoru z macierzą \(\displaystyle{ 3\times3}\).
\(\displaystyle{ S\left(\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}+\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}\right)=
\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}\cdot
\begin{bmatrix}-1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}\cdot
\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}^{-1}\cdot
\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}
+\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ S\left(\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}+\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}\right)=
\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}\cdot
\begin{bmatrix}-1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}\cdot
\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}^{-1}\cdot
\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}
+\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 15:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 81 razy
macierz symetrii osiowej
i co mam dalej zrobić??norwimaj pisze:Zacznij od wzoru z macierzą \(\displaystyle{ 3\times3}\).
\(\displaystyle{ S\left(\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}+\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}\right)=
\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}\cdot
\begin{bmatrix}-1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}\cdot
\begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}^{-1}\cdot
\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}
+\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}}\)
Skąd wzięło się to: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}\right)}\) i
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}\cdot}\) ?
oraz czemu jest tu -1 \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}\cdot}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz symetrii osiowej
To jest jakikolwiek punkt należący do płaszczyzny.agusiaczarna22 pisze: Skąd wzięło się to: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}\right)}\)
W pierwszej kolumnie masz wektor prostopadły do płaszczyzny. W pozostałych dwóch kolumnach wpisałem jakiekolwiek liniowo niezależne wektory leżące w płaszczyźnie. (czyli prostopadłe do wektora prostopadłego do płaszczyzny)agusiaczarna22 pisze: i
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&-1\\1&-1&2\\1&-1&-1\end{bmatrix}\cdot}\) ?
Symetria (prostopadła) względem płaszczyzny polega na tym, że współrzędną na osi prostopadłej do płaszczyzny zamieniamy na przeciwną.agusiaczarna22 pisze:oraz czemu jest tu -1 \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}\cdot}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 15:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 81 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz symetrii osiowej
Najpierw (albo później) możesz podstawić \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}-\begin{bmatrix}2\\0\\0\end{bmatrix}\right}\) zamiast \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}}\), żeby otrzymać wzór na \(\displaystyle{ S\left(\begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}\right)}\). Potem pomnóż te macierze, ale wektora \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x\\y\\z\end{bmatrix}}\) nie mnóż, tylko go zostaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 15:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 81 razy
macierz symetrii osiowej
po pomnożeniu wychodzi mi
4 -1 -2
-5 -4 -2
-2 2 1
*
x
y
z
+ macierz 2,0,0
Nie wiem jak to w macierzach w tex się pisze dlatego piszę tak.
I co dalej mam zrobić? nie pomyliłam się w rachunkach?
4 -1 -2
-5 -4 -2
-2 2 1
*
x
y
z
+ macierz 2,0,0
Nie wiem jak to w macierzach w tex się pisze dlatego piszę tak.
I co dalej mam zrobić? nie pomyliłam się w rachunkach?