wyznaczenie bazy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MikolajB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

wyznaczenie bazy

Post autor: MikolajB »

Proszę o pomoc, nie wiem czy dobrze robię zadanie.

Mam znaleźć bazę przestrzeni \(\displaystyle{ V}\), takiej że:

\(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y,z) \in R ^{3} : x+2y-z=0 \wedge 2x-y+2z=0\right\}}\)

no to z pierwszego równania dostaję \(\displaystyle{ z=x+2y}\) podstawiam do drugiego równania i mam \(\displaystyle{ y=- \frac{4}{3}x}\) czyli ostatecznie \(\displaystyle{ z=- \frac{5}{3}x}\).

Stąd \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) mogę zapisać jako \(\displaystyle{ (x,- \frac{4}{3}x,- \frac{5}{3}x)= x(1,- \frac{4}{3},- \frac{5}{3})}\).

W tym przypadku (dostałem jeden wektor) liniowej niezależności nie liczę, więc czy to już koniec?
Odpowiedzią jest wektor \(\displaystyle{ (1,- \frac{4}{3},- \frac{5}{3})}\)?
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

wyznaczenie bazy

Post autor: kristoffwp »

Przecięcie dwóch płaszczyzn nierównoległych to prosta. Bazą będzie pojedynczy wektor, bo więcej ich nie potrzeba. Rachunków nie sprawdzałem
ODPOWIEDZ