Iloczyn skalarny
Iloczyn skalarny
Wektory \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są zaczepione w początku układu odniesienia i mają współrzędne biegunowe równe odpowiednio \(\displaystyle{ (r_1,\varphi_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (r_2,\varphi_2)}\). Obliczyć iloczyn skalarny tych wektorów.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 17:20 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Iloczyn skalarny
Iloczyn skalarny to
\(\displaystyle{ \vec{A} \circ \vec{B}=\left| \vec{A} \right| \cdot \left| \vec{B} \right| \cdot \cos\left\{ \vec{A},\vec{B} \right\}}\)
Długości masz dane, a kąt pomiędzy wektorami to różnica kątów kierunkowych
\(\displaystyle{ \vec{A} \circ \vec{B}=\left| \vec{A} \right| \cdot \left| \vec{B} \right| \cdot \cos\left\{ \vec{A},\vec{B} \right\}}\)
Długości masz dane, a kąt pomiędzy wektorami to różnica kątów kierunkowych