Witam. Mam problem z rozwiązaniem następującego równania:
\(\displaystyle{ 2X + X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&-1&0\\0&3&2\\5&0&4\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}3&-1&0\\0&-10&-4\\15&0&18\end{array}\right]}\)
po przekształceniach doszedłem do takiej postaci i niestety utknąłem:
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}3&-1&0\\0&-10&-4\\15&0&18\end{array}\right] \cdot \left( 2 + \left[\begin{array}{ccc}1&-1&0\\0&3&2\\5&0&4\end{array}\right]\right)^{-1}}\)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Równanie macierzowe
Równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 19:09 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie macierzowe
Wyłączając \(\displaystyle{ X}\) z lewej strony pierwszego równania powinieneś dostać
\(\displaystyle{ X\left(2I+\left[\begin{array}{ccc}1&-1&0\\0&3&2\\5&0&4\end{array}\right]\right)=\ldots}\)
gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą identycznościową.
\(\displaystyle{ X\left(2I+\left[\begin{array}{ccc}1&-1&0\\0&3&2\\5&0&4\end{array}\right]\right)=\ldots}\)
gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą identycznościową.
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ 2I=\left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\0&2&0\\0&0&2\end{array}\right]}\)
Wynika z tego, że jest to równe 2?
Wynika z tego, że jest to równe 2?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 19:21 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Równanie macierzowe
Tak, skoro w treści nie jest napisane \(\displaystyle{ 2XI + X}\).-- 20 lis 2013, o 19:44 --Rozwiązując w ten sposób otrzymałem wynik
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc} \frac{27}{8} & - \frac{3}{2} & \frac{1}{8} \\ \frac{1}{2} & -\frac{45}{4} & - \frac{13}{4} \\ \frac{117}{8} &- \frac{15}{8} & \frac{81}{4} \end{array}\right]}\)
ale nie wiem czy jest poprawny gdyż nie mam odpowiedzi niestety.
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc} \frac{27}{8} & - \frac{3}{2} & \frac{1}{8} \\ \frac{1}{2} & -\frac{45}{4} & - \frac{13}{4} \\ \frac{117}{8} &- \frac{15}{8} & \frac{81}{4} \end{array}\right]}\)
ale nie wiem czy jest poprawny gdyż nie mam odpowiedzi niestety.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 19:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie macierzowe
Aha, czyli jak według Ciebie będzie wyglądało działanie:barteeek pisze:Tak, skoro w treści nie jest napisane \(\displaystyle{ 2XI + X}\).
\(\displaystyle{ 2 + \left[\begin{array}{ccc}1&-1&0\\0&3&2\\5&0&4\end{array}\right]}\)
Pytanie dodatkowe: wykonywałeś kiedykolwiek powyższe działanie? Albo widziałeś je gdziekolwiek zdefiniowane? Jakieś przykłady? Własności? Wzory?
Zgadzam się, że nie jest napisane \(\displaystyle{ 2XI+X}\). Ale musisz umieć odróżniać działania grupowe macierzy (dodawanie macierzy, mnożenie macierzy) od działania grupą na macierze (mnożenie macierzy przez skalar).
Ponadto, \(\displaystyle{ X=XI}\), więc \(\displaystyle{ 2X+XA=2XI+XA=X(2I+A)}\) (to tylko przykład).