Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Bobi02 »

Rozważmy \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) jako przestrzeń wektorową nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\). Jaki wymiar ma podprzestrzeń

\(\displaystyle{ W = lin(1, \sqrt{2},i, \sqrt{3})}\)? Uzasadnij odpowiedź.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Lorek »

Sprawdź, czy któryś z wektorów możesz otrzymać jako kombinację pozostałych.
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Bobi02 »

Jakaś wskazówka jak zacząć?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Lorek »

Tak, weź jeden z wektorów i sprawdź, czy nie jest kombinacją liniową pozostałych.
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Bobi02 »

\(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ 1=-i^2}\) wygląda dobrze?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: yorgin »

A jak to się ma do rozwiązywania zadania czy też wskazówki podanej przez Loreka ?
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Bobi02 »

Nie wiem, widzę 4 wektory i mógłbym to zapisać, np. \(\displaystyle{ 1 = a\sqrt{2} +b i + c\sqrt{3}}\). Ale nie wiem co z tym zrobić.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: yorgin »

Jakimi liczbami są \(\displaystyle{ a, b, c}\) ? Czy można z tego wywnioskować, ze podana przez Ciebie kombinacja liniowa może dać liczbę \(\displaystyle{ 1}\) ?
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Bobi02 »

Tak, jeśli \(\displaystyle{ a=c=0\ b=-i}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Lorek »

Tak, tylko, że \(\displaystyle{ a,b,c}\) muszą być wymierne.
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć wymiar podprzestrzeni

Post autor: Bobi02 »

Czyli są liniowo niezależne i wymiar jest równy 4
ODPOWIEDZ