macierz, pytanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

macierz, pytanie

Post autor: matematyka464 »

Cześć,
czy jak mamy dane macierze kwadratowe stopnia n \(\displaystyle{ A, B, C, D}\)
to czy ktoś może mi powiedzieć jak będzie "w środku" wyglądać macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}A&B\\B&A\end{bmatrix}}\):
Dla mnie to po prostu byłyby \(\displaystyle{ 4}\) macierze w jednej dużej, ale czytam rozwiązania zadań, w których autor odwołuję np. do takiej operacji: dodajmy do kolumn \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n}\) kolumny od \(\displaystyle{ n+1}\) do \(\displaystyle{ 2n}\) odpowiednio.
Czyli widać, że traktuje te kolumny w dużej macierzy jakby były one rozebrane z nawiasów.
Wg mnie w tej dużej macierzy są dwie kolumny i dwa wiersze.
Proszę o wyjasnienie
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

macierz, pytanie

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}A&B\\B&A\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}[A] _{n\times n} &_{n\times n}\\ _{n\times n}&[A]_{n\times n}\end{bmatrix} _{2n \times 2n}}\):
ODPOWIEDZ