Znajdź bazę i wymiar podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Znajdź bazę i wymiar podprzestrzeni

Post autor: myszka9 »

Znajdź bazę i wymiar podprzestrzeni:

\(\displaystyle{ W=\{(x,y,z) \in R^{3} : \ln (a^{x}) +\ln (b^{y}) + \ln (c^{z}) =0\}}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b,c>1}\)

Może ktoś ładnie rozpisać rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2013, o 00:54 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
szw1710

Znajdź bazę i wymiar podprzestrzeni

Post autor: szw1710 »

To przecież płaszczyzna \(\displaystyle{ x\ln a+y\ln b+z\ln c=0}\). Teraz możesz sprawdzić bezpośrednio z definicji podprzestrzeni. Podprzestrzeniami \(\displaystyle{ \RR^3}\) są zerowa \(\displaystyle{ \{(0,0,0)\}}\), proste przechodzące przez zero i płaszczyzny przechodzące przez zero. Oczywiście cała przestrzeń też jest swoją podprzestrzenią.
ODPOWIEDZ