Wyznacznik macierzy. Rozwinięcie Laplace'a.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 9 paź 2013, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 18 razy

Wyznacznik macierzy. Rozwinięcie Laplace'a.

Post autor: rymek94 »

Mam obliczyć wyznacznik macierzy, przepraszam pana admina ale nie wiedziałem jak zapisać wyznaczniki dlatego użyłem znaków dla macierzy.

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&4&5\\2&1&1&0&1\\3&2&1&2&1\\0&0&0&4&1\\0&0&0&2&2\end{bmatrix}
= \begin{bmatrix} 1&2&3&4&5\\2&1&1&0&1\\3&2&&2&1\\0&0&0&0&-3\\0&0&0&2&2\end{bmatrix}=
\begin{bmatrix} 1&2&3&4&5\\-1&-1&0&-2&0\\3&2&&2&1\\0&0&0&0&-3\\0&0&0&2&2\end{bmatrix}
-3 \cdot \left( -1^{9} \right) \cdot \begin{bmatrix} 1&2&3&4\\-1&-1&0&-2\\3&2&1&2\\0&0&0&2\end{bmatrix}
3 \cdot 2 \cdot \left( -1 ^{8} \right) \cdot \begin{bmatrix} 1&2&3\\-1&-1&0\\3&2&1\end{bmatrix}=6 \cdot 4=24}\)


odejmuję kolejno:
\(\displaystyle{ w _{5}-2 \cdot w _{4}}\)
\(\displaystyle{ w_{2} - w_{3}}\)
\(\displaystyle{ w_{3} - w_{4}}\)

Czy odejmując wiersze (w) i kolumny mogę to robić w zapisie dla macieży czy tylko dla wyznaczników.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, o 19:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ