Witam
Mam problem z wyznaczaniem rzędu macierzy głównej i rozszerzonej. Przekształcając macierz, zerując ją, otrzymuję np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c} 2 &- 3& 1&-1 \\0 &1 &1 & 2 \\0 &0 &-4&-3 \\0& 0& -4&-4\end{array}\right]}\)
Dlaczego tutaj \(\displaystyle{ r(A) = 3}\) a \(\displaystyle{ r(A \setminus B) = 4}\) - jak to wyznaczać? Chodzi o to, że jeszcze jeden wiersz macierzy głównej można wyzerować i wtedy to właśnie tak wychodzi?
Jak wyznaczać rząd macierzy głównej i rozszerzonej?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Jak wyznaczać rząd macierzy głównej i rozszerzonej?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 17:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Jak wyznaczać rząd macierzy głównej i rozszerzonej?
Macierz główna może być co najwyżej rzędu \(\displaystyle{ 3}\) (bo ma tylko trzy kolumny) i znalazłeś niezerowy minor takiego właśnie rzędu (złożony z trzech pierwszych wierszy).
Natomiast nie wyzerujesz jeszcze jednego wiersza macierzy rozszerzonej. Po wyzerowaniu \(\displaystyle{ -4}\) w czwartym wierszu i trzeciej kolumnie dostaniesz macierz postaci
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}
2&-3&1&-1\\
0&1&1&2\\
0&0&-4&-3\\
0&0&0&-1\end{array}\right]}\)
której rząd oczywiście wynosi \(\displaystyle{ 4}\).
Natomiast nie wyzerujesz jeszcze jednego wiersza macierzy rozszerzonej. Po wyzerowaniu \(\displaystyle{ -4}\) w czwartym wierszu i trzeciej kolumnie dostaniesz macierz postaci
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}
2&-3&1&-1\\
0&1&1&2\\
0&0&-4&-3\\
0&0&0&-1\end{array}\right]}\)
której rząd oczywiście wynosi \(\displaystyle{ 4}\).