Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Witam,
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niezależne:
\(\displaystyle{ a,b \in R}\)
\(\displaystyle{ (1,-1, 2)
(2+a, 3a, a+b)}\)
I jak się za to zabrać.
Ok, wektory są liniowo niezależne, jeśli dla dowolnych skalarów \(\displaystyle{ x}\),\(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ x (1,-1,2) + (2+a, 3a, a+b)y = 0}\) mamy, że\(\displaystyle{ x = y = 0}\)
Ale ja nie wiem zupełnie jak to rozwiązać.
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niezależne:
\(\displaystyle{ a,b \in R}\)
\(\displaystyle{ (1,-1, 2)
(2+a, 3a, a+b)}\)
I jak się za to zabrać.
Ok, wektory są liniowo niezależne, jeśli dla dowolnych skalarów \(\displaystyle{ x}\),\(\displaystyle{ y}\):
\(\displaystyle{ x (1,-1,2) + (2+a, 3a, a+b)y = 0}\) mamy, że\(\displaystyle{ x = y = 0}\)
Ale ja nie wiem zupełnie jak to rozwiązać.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Dwa wektory są liniowo zależne wtedy i tylko wtedy, gdy są proporcjonalne. Skorzystaj z tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Długo nad tym siedzę, i nie mogę wymyślć, dlatego wrzuciłem tutaj.
Proszę o jakąś większą wskazówkę, a nawet o pokazanie rozwiązania
Proszę o jakąś większą wskazówkę, a nawet o pokazanie rozwiązania
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Metoda 1.
Widać moja wskazówka trywializująca zadanie nie wystarcza.
A więc ją rozpiszę.
\(\displaystyle{ k(1,-1,2)=(2+a,3a,a+b)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} k=2+a \\ -k=3a \\ 2k=a+b \end{cases}}\)
A to już potrafisz rozwiązać. Dla wyliczonych \(\displaystyle{ a, b}\) dostaniesz liniową zależność. Wystarczy więc sprawdzić, czy dla pozostałych jest liniowa zależność.
Metoda 2.
Utwórz macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 1 & -1 & 2 \\ 2+a & 3a & a+b\end{array}\right]}\)
i sprawdź, dla jakich \(\displaystyle{ a, b}\) jest ona maksymalnego rzędu.
Metoda 3.
Bezpośrednio z definicji mamy
\(\displaystyle{ \alpha (1,-1,2) + \beta(2+a, 3a, a+b) = 0}\)
Chcemy dobrać \(\displaystyle{ a, b}\) tak, by kombinacja była trywialna. Chwila uwagi i dojdziemy do czegoś podobnego, jak w metodzie 1.
Widać moja wskazówka trywializująca zadanie nie wystarcza.
A więc ją rozpiszę.
\(\displaystyle{ k(1,-1,2)=(2+a,3a,a+b)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} k=2+a \\ -k=3a \\ 2k=a+b \end{cases}}\)
A to już potrafisz rozwiązać. Dla wyliczonych \(\displaystyle{ a, b}\) dostaniesz liniową zależność. Wystarczy więc sprawdzić, czy dla pozostałych jest liniowa zależność.
Metoda 2.
Utwórz macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 1 & -1 & 2 \\ 2+a & 3a & a+b\end{array}\right]}\)
i sprawdź, dla jakich \(\displaystyle{ a, b}\) jest ona maksymalnego rzędu.
Metoda 3.
Bezpośrednio z definicji mamy
\(\displaystyle{ \alpha (1,-1,2) + \beta(2+a, 3a, a+b) = 0}\)
Chcemy dobrać \(\displaystyle{ a, b}\) tak, by kombinacja była trywialna. Chwila uwagi i dojdziemy do czegoś podobnego, jak w metodzie 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Ok, skoro ma być kombinacją trywialną, czyli wektorem postaci:
\(\displaystyle{ \alpha (1,-1,2) + \beta(2+a, 3+a, a+b) = \left[ 0, 0, 0, 0 \right]}\)
(pomyliłem się przy pisaniu treści (zamiast \(\displaystyle{ 3a}\) ma być \(\displaystyle{ 3+a}\), teraz tak będę pisał)
No tak, rzeczywiście otrzymamy układ jak w metodzie I.
Tutaj niewiadomymi są \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\)
Napiszmy ten układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
- \alpha +& (3+a)\beta = 0& \\
\alpha & + (2+a)\beta = 0& \\
2 \alpha& + (a+b)\beta) = 0 &
\end{matrix}\right.
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
-1 & 3+a \\
2 & a+b
\end{bmatrix}}\)
ALe jak dalej. Proszę bardzo jeszcze o wskazówkę
\(\displaystyle{ \alpha (1,-1,2) + \beta(2+a, 3+a, a+b) = \left[ 0, 0, 0, 0 \right]}\)
(pomyliłem się przy pisaniu treści (zamiast \(\displaystyle{ 3a}\) ma być \(\displaystyle{ 3+a}\), teraz tak będę pisał)
No tak, rzeczywiście otrzymamy układ jak w metodzie I.
Tutaj niewiadomymi są \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\)
Napiszmy ten układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
- \alpha +& (3+a)\beta = 0& \\
\alpha & + (2+a)\beta = 0& \\
2 \alpha& + (a+b)\beta) = 0 &
\end{matrix}\right.
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
-1 & 3+a \\
2 & a+b
\end{bmatrix}}\)
ALe jak dalej. Proszę bardzo jeszcze o wskazówkę
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 16:32 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Jedno zero za dużo na końcu.matinf pisze: \(\displaystyle{ \alpha (1,-1,2) + \beta(2+a, 3+a, a+b) = \left[ 0, 0, 0, 0 \right]}\)
Chcemy, by układ miał dokładnie jedno rozwiązanie. Będziemy wtedy wiedzieli, że \(\displaystyle{ \alpha=\beta=0}\) (to są fakty z układów równań, których nie będę tłumaczył).matinf pisze: \(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
- \alpha & (3+a)\beta = 0& \\
\alpha & + (2+a)\beta = 0& \\
2 \alpha& + (a+b)\beta) = 0 &
\end{matrix}\right.
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
-1 & 3+a \\
2 & a+b
\end{bmatrix}}\)
ALe jak dalej. Proszę bardzo jeszcze o wskazówkę
Pytanie więc, jak po macierzy poznać, że układ ma dokładnie jedno rozwiązanie? Zauważ podobieństwo do metody 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Tak, oczywiście tam zero za dużo.
Ok - jeśli układ ma jedno rozwiązanie to musi to być jak wspomniałeś \(\displaystyle{ \alpha = \beta = 0}\)
A no tak, bo jeśli jest jedno rozwiązanie to właśnie wtedy patrzmy na 1 rownanie układu.
Gdyby było jedno rozwiązanie oraz nie byłyby to zera (alfa i beta). To wtedy I równanie by nigdy nie zachodziło.
Tzn, możemy zgaussować, nawet napiszę jak będzie trzeba Gaussa, to nie wiele -czy mam napisać gaussa i potem analizować ?
Ok - jeśli układ ma jedno rozwiązanie to musi to być jak wspomniałeś \(\displaystyle{ \alpha = \beta = 0}\)
A no tak, bo jeśli jest jedno rozwiązanie to właśnie wtedy patrzmy na 1 rownanie układu.
Gdyby było jedno rozwiązanie oraz nie byłyby to zera (alfa i beta). To wtedy I równanie by nigdy nie zachodziło.
Ale właśnie - świetnie - trafiłeś w sendo problemu - jak mamy ro poznać ? Ja tego nie wiem.Pytanie więc, jak po macierzy poznać, że układ ma dokładnie jedno rozwiązanie?
Tzn, możemy zgaussować, nawet napiszę jak będzie trzeba Gaussa, to nie wiele -czy mam napisać gaussa i potem analizować ?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 16:47 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Powód: Brak LaTeX-a.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Nic z tego nie rozumiem. Układy równań albo mają jedno rozwiązanie, zero, albo nieskończenie wiele. Układy jednorodne zawsze mają rozwiązania zerowe. A taki jest nasz układ. Więc jeżeli sprawimy coś na macierzy tak, by miał jedno rozwiązanie, to musi ono być zerowe.matinf pisze: Ok - jeśli układ ma jedno rozwiązanie to musi to być jak wspomniałeś \(\displaystyle{ \alpha = \beta = 0}\)
A no tak, bo jeśli jest jedno rozwiązanie to właśnie wtedy patrzmy na 1 rownanie układu.
Gdyby było jedno rozwiązanie oraz nie byłyby to zera (alfa i beta). To wtedy I równanie by nigdy nie zachodziło.
Próbuj gaussem. Metoda dowolna, byleby wynik wyszedł poprawny.matinf pisze:Ale właśnie - świetnie - trafiłeś w sendo problemu - jak mamy ro poznać ? Ja tego nie wiem.Pytanie więc, jak po macierzy poznać, że układ ma dokładnie jedno rozwiązanie?
Tzn, możemy zgaussować, nawet napiszę jak będzie trzeba Gaussa, to nie wiele -czy mam napisać gaussa i potem analizować ?
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
- \alpha & \left( 3+a \right) \beta = 0& \\
\alpha & + \left( 2+a \right) \beta = 0& \\
2 \alpha& + \left( a+b \right) \beta \right) = 0 &
\end{matrix}\right.
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
-1 & 3+a \\
2 & a+b
\end{bmatrix}
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
0 & 5+2a \\
0 & -a+b-4
\end{bmatrix}
\\
\left\{\begin{matrix}
x\ + & \left( a+2 \right) y = 0 \\
& \left( 5+2a \right) = 0\\
& -a + b-4 = 0
\end{matrix}\right \\
a = -\frac{5}{2}\\
b = \frac{3}{2}}\)
Jeśli za \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) podstawimy to co otrzymaliśmy do 1go równania układu to
I teraz spróbuję jakoś zinterpretować ten wynik. (przeszedłem z alfa i beta na\(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\))
to otrzymamy:
\(\displaystyle{ x - \frac{3}{2} y = 0}\)
I teraz tak - to równanie spełnia wiele liczb, tzn nie jest to jedno rozwiązanie (jest to między innymi \(\displaystyle{ x = y = 0}\), ale równie \(\displaystyle{ x = 1, y = \frac{2}{3}}\).
Wiec dla znalezionych a i b układ jest zależny (więcej niz jedno rozwiązanie - ok ma niezerowe).
W takim razie dla \(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ -\frac{5}{2} \right\}}\) i \(\displaystyle{ b \in R\setminus \left\{ \frac{3}{2} \right\}}\) układ jest liniowo niezależny
Czy to jest dobrze ?-- 16 lis 2013, o 17:23 --Ok, ja dopiero teraz załapałem o co Tobie chodzi.!!! Chyba teraz na prawdę zrozumiałem ideee
Powiem co rozumiem.
Układ jest jednorodny, więc ma na 100% rozwiązanie (nie jest sprzeczny). Jeśli jest to 1 rozwiązanie to są nim zera (tzn, niewiadome są zerami).
I teraz my chcemy pokazać, że dany układ jest liniowo niezależny. Z definicji bierzemy co trzeba i rozpisujemy układ. I teraz tak jak definicja podpowiada, będziemy mieli liniwoą niezależność, jeżeli rozwiązania będę zerowe (oraz jedyne rozwiązanie). Wystarczy więć (bo jednorodność ukłądu) wymóc na parametrach a i b, żeby sprawiły, żeby układ był oznaczony (było dokłądnie jedno rozwiązanie).
To dokłądnie jedno rozwiązanie musi być zerami (jednorodność). A właśnie wtedy, gdy jest jedno zerowe rozwiązanie mamy lnz. Czyli trzeba teraz znaleźć takie a i b, żeby był uklad oznaczony, to będzie rozwiązaniem zadania.
I teraz jak wpiszemy do macierzy, muszę zaussować, i wyciągnąć wniosek - jakie muszą być te a i b, żeby ta macierz pokazywała na dokładnie jedno rozwiązanie ukladu.
Ok ?
- \alpha & \left( 3+a \right) \beta = 0& \\
\alpha & + \left( 2+a \right) \beta = 0& \\
2 \alpha& + \left( a+b \right) \beta \right) = 0 &
\end{matrix}\right.
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
-1 & 3+a \\
2 & a+b
\end{bmatrix}
\\
\begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
0 & 5+2a \\
0 & -a+b-4
\end{bmatrix}
\\
\left\{\begin{matrix}
x\ + & \left( a+2 \right) y = 0 \\
& \left( 5+2a \right) = 0\\
& -a + b-4 = 0
\end{matrix}\right \\
a = -\frac{5}{2}\\
b = \frac{3}{2}}\)
Jeśli za \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) podstawimy to co otrzymaliśmy do 1go równania układu to
I teraz spróbuję jakoś zinterpretować ten wynik. (przeszedłem z alfa i beta na\(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\))
to otrzymamy:
\(\displaystyle{ x - \frac{3}{2} y = 0}\)
I teraz tak - to równanie spełnia wiele liczb, tzn nie jest to jedno rozwiązanie (jest to między innymi \(\displaystyle{ x = y = 0}\), ale równie \(\displaystyle{ x = 1, y = \frac{2}{3}}\).
Wiec dla znalezionych a i b układ jest zależny (więcej niz jedno rozwiązanie - ok ma niezerowe).
W takim razie dla \(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ -\frac{5}{2} \right\}}\) i \(\displaystyle{ b \in R\setminus \left\{ \frac{3}{2} \right\}}\) układ jest liniowo niezależny
Czy to jest dobrze ?-- 16 lis 2013, o 17:23 --Ok, ja dopiero teraz załapałem o co Tobie chodzi.!!! Chyba teraz na prawdę zrozumiałem ideee
Powiem co rozumiem.
Układ jest jednorodny, więc ma na 100% rozwiązanie (nie jest sprzeczny). Jeśli jest to 1 rozwiązanie to są nim zera (tzn, niewiadome są zerami).
I teraz my chcemy pokazać, że dany układ jest liniowo niezależny. Z definicji bierzemy co trzeba i rozpisujemy układ. I teraz tak jak definicja podpowiada, będziemy mieli liniwoą niezależność, jeżeli rozwiązania będę zerowe (oraz jedyne rozwiązanie). Wystarczy więć (bo jednorodność ukłądu) wymóc na parametrach a i b, żeby sprawiły, żeby układ był oznaczony (było dokłądnie jedno rozwiązanie).
To dokłądnie jedno rozwiązanie musi być zerami (jednorodność). A właśnie wtedy, gdy jest jedno zerowe rozwiązanie mamy lnz. Czyli trzeba teraz znaleźć takie a i b, żeby był uklad oznaczony, to będzie rozwiązaniem zadania.
I teraz jak wpiszemy do macierzy, muszę zaussować, i wyciągnąć wniosek - jakie muszą być te a i b, żeby ta macierz pokazywała na dokładnie jedno rozwiązanie ukladu.
Ok ?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 17:16 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Zabrakło komentarza o tym, że przechodzisz z macierzy na układ, ale poza tym ok.matinf pisze:\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & 2+a \\
0 & 5+2a \\
0 & -a+b-4
\end{bmatrix}
\\
\left\{\begin{matrix}
x\ + & \left( a+2 \right) y = 0 \\
& \left( 5+2a \right) = 0\\
& -a + b-4 = 0
\end{matrix}\right \\
a = -\frac{5}{2}\\
b = \frac{3}{2}}\)
Nie przeszedłeś, bo podstawiłeś wyliczone wartości i na ich podstawie chcesz wyznaczać \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\).matinf pisze: I teraz spróbuję jakoś zinterpretować ten wynik. (przeszedłem z alfa i beta na\(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\))
to otrzymamy:
Ujdzie.matinf pisze: \(\displaystyle{ x - \frac{3}{2} y = 0}\)
I teraz tak - to równanie spełnia wiele liczb, tzn nie jest to jedno rozwiązanie (jest to między innymi \(\displaystyle{ x = y = 0}\), ale równie \(\displaystyle{ x = 1, y = \frac{2}{3}}\).
Wiec dla znalezionych a i b układ jest zależny (więcej niz jedno rozwiązanie - ok ma niezerowe).
Końcowy wynik jest poprawny.matinf pisze: W takim razie dla \(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ -\frac{5}{2} \right\}}\) i \(\displaystyle{ b \in R\setminus \left\{ \frac{3}{2} \right\}}\) układ jest liniowo niezależny
Wrzucę jeszcze moje rozwiązanie - uciekam z forum na kilka godzin. Kontynuuję ideę z pierwszego posta.
Wektory \(\displaystyle{ (1,-1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ (2+a,3+a,a+b)}\) są liniowo zależne, gdy są proporcjonalne, a więc
\(\displaystyle{ k(1,-1,2)=(2+a,3+a,a+b)}\)
Stąd mamy prosty układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} k=2+a \\ -k=3+a \\ 2k=a+b \end{cases}}\)
Łatwo go rozwiązać i wyznaczyć \(\displaystyle{ a=-\frac{5}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b=\frac{3}{2}}\). Zatem dla tych (i tylko takich) parametrów mamy wektory proporcjonalne. Dla każdych innych już nie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dla jakich wartości parametrów a i b wektory są liniowo niez
Zgadza się.matinf pisze: Ok, ja dopiero teraz załapałem o co Tobie chodzi.!!! Chyba teraz na prawdę zrozumiałem ideee
Powiem co rozumiem.
Układ jest jednorodny, więc ma na 100% rozwiązanie (nie jest sprzeczny). Jeśli jest to 1 rozwiązanie to są nim zera (tzn, niewiadome są zerami).
Ok.matinf pisze: I teraz my chcemy pokazać, że dany układ jest liniowo niezależny. Z definicji bierzemy co trzeba i rozpisujemy układ. I teraz tak jak definicja podpowiada, będziemy mieli liniwoą niezależność, jeżeli rozwiązania będę zerowe (oraz jedyne rozwiązanie). Wystarczy więć (bo jednorodność ukłądu) wymóc na parametrach a i b, żeby sprawiły, żeby układ był oznaczony (było dokłądnie jedno rozwiązanie).
Ok.matinf pisze: To dokłądnie jedno rozwiązanie musi być zerami (jednorodność). A właśnie wtedy, gdy jest jedno zerowe rozwiązanie mamy lnz. Czyli trzeba teraz znaleźć takie a i b, żeby był uklad oznaczony, to będzie rozwiązaniem zadania.
Metoda szukania tych \(\displaystyle{ a, b}\) jest już dowolna.matinf pisze: I teraz jak wpiszemy do macierzy, muszę zaussować, i wyciągnąć wniosek - jakie muszą być te a i b, żeby ta macierz pokazywała na dokładnie jedno rozwiązanie ukladu.
Ogólnie wygląda na to, że ideę rozumiesz. Trzeba tak dobrać współczynniki, by układ miał dokładnie jedno rozwiązanie.